KÜLTÜRPARK BİR CUMHURİYET ESERİ…

  • 28 Eylül 2016 12:45

KÜLTÜRPARK BİR CUMHURİYET ESERİ... İzmir denince akla Kültürpark, Kültürpark denince akla Dr. Behçet UZ geliyor.

Kültürpark’ın doğuşu aslında Kurtuluş Savaşı’ndan başarıyla çıkmış bir ulusun ekonomik bağımsızlığı elde edebilmenin bir sonuçları olarak değerlendirilebilir.

Çünkü; 17 Şubat 1923’de Cumhuriyet ilan edilmeden Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile İzmir’de toplanan “İzmir İktisat Kongresi”ne uzanır. İktisat kongresi ile birlikte yerli ticari mallar sergilenmiş. Sergi alanı olarak ikinci Kordon’da yer alan bir depo alan olarak seçilmiştir.

Atatürk 1923 İzmir İktisat Kongresi’nde nedeniyle düzenlenen yerel ürünler sergisini incelemiş ve çok beğenerek “her yıl düzenlenmesini” istemiştir. 4 Yıl sonra 1927 ve 1928 yıllarında Mithatpaşa Sanat Mektebinde Dokuz Eylül Sergisi açılmış 200’ e yakın Türk firması, 9 yabancı ülkeden 70’in üzerinde firma katılım göstermiştir. 1929 yılında yaşanan Dünya buhranı nedeniyle 1930-1932 yılları arasında Dokuz Eylül Sergileri açılamamıştır.

1933-34-35’de “ Dokuz Eylül Panayırı” Cumhuriyet Meydanı alanında açılmış. O Dönemin Belediye Başkanı ve eserlerini hala gördüğümüz 10 yıl süre ile başkanlık yapan Dr. Behçet Uz tarafından 1935’de Panayırın ardından. Şu anda İZMİR’de tartışması yapılan KÜLTÜRPARK’ın temelini atmıştır.

İzmir Fuarı “Emperyalizm”in yakıp yıktığı İZMİR’in küllerinden doğmuş boş alan Kültürpark olarak değerlendirilmiş ve doğal bir cennet yaratılmış adeta Milli Mücadele’nin sembolü olmuştur.

Şimdilerde ise; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aziz Kocaoğlu tarafından hazırlanmış yeni Kültürpark projesi tartışılıyor.

Yani gene istemezükçü kesim iş başında. Bu projeleri istemeyen kesimlerin sadece İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ‘na ve İZMİR’e karşı gelmeyi görev bilinmiş kişilerin yaptığını düşünüyorum. Çözümünüz var mı ? Yok Ne düşünüyorsunuz? Kültürpark için “Fuar Hangarları sökülsün, Yeşil alan olsun. İnşaat istemiyoruz. Yüksek katlı kongre merkezi ve fuar binası istemiyoruz.”

Peki sorarım O hangarlar yapılırken neredeydiniz?

Eleştirebilirsiniz ancak çözümünü de söylemelisiniz.

Başkan Aziz Kocaoğlu Kültürpark’da Ağaç kesilmeyeceğin sözünü veriyor. Halen kapalı alan olarak kullanılan 35 bin Metre Karelik alanın yerine 16 bin metre karelik Tiyatro ve kültür merkezi hazırlanacak. Ayrıca İzmir fuarı için sergi alanları da ve Asfalt yol yerine servis yolları yapılacak. Geri kalan yollara bisiklet ve yürüyüş için düzenlenecek.

Bu haber ilgini çekebilir ->  İzmir’in geleneksel festivaliyle Bayındır’da yine çiçekler açtı 

Kültüpark ile ilgili olumlu ve olumsuz görüşler mevcut tabiki de kentle ilgili her projede farklı görüşler olacaktır. Görüş açıklama özgürlüğü mevcut. Ancak yerel yönetimin yaptığı hizmetleri hakaret etmeden, uygun üslüpla beğenme yada beğenmeme özgürlüğü var. Ancak eleştirirken çözümünü söylemek de gerekli.

Hele ki İzmir Büyükşehir Belediyesi binasından müfettişlerin hiç eksik olmadığı, başkanının üçyüz kusur yılla yargılandığını gerçeğini de göz önünde bulundurduğumuzda Aziz Kocaoğlu’nun Cumhuriyetin Bu değerine “Milli bir Sembol” olarak gördüğünü sahip çıkacağını düşünüyor ve İZMİR ve Halkının yararına yaptığını düşünüyorum.

Bana göre Yeşil alanı artmış, aktif olarak daha çok kullanılabilecek bir KÜLTÜRPARK.

Efendim Basmane çukuru ile alttan birleşecekmiş, FOLKART’a verilecekmiş vs vs. Akla ve Bilime, dayalı Doğaya ve İnsana saygılı projeler varsa ufak tefek değişiklikle İzmir’e, İzmirliye ve Ülkemize yakışır.

Çünkü Kültürpark bir Cumhuriyet Sembolü.

Dünmüş gibi hatırlıyorum, halkla ilişkiler danışmanlığını yaptığımız Güçbirliği Holding ile EGS Holding’in ortak girişimi Dünya ticaret Merkezi’ni. Basmane’ye Kim karşı çıktı? İSTEMEZÜKÇÜLER. Sonuç milyon dolarlar çöpe , Basmane Ticaret Merkezi çukura hatta göle dönüştü.

Karşıyaka’da şu anda Minibüscülere tahsis edilmiş alanda çok katlı OTOPARK vardı. 5 katlıydı YIKILDI. Otoparka kim karşı çıktı? İSTEMEZÜKÇÜLER. Sonuç milyon dolarlar çöpe.

Bergama Ovacık Altın Madeni (Eurogold-Normandy-Nevmont) yıllarca üretim yapamamıştı. Engel olunmuştu. Kim karşı çıktı? İSTEMEZÜKÇÜLER Sonuç milyon dolarlar çöpe.

İzmir ve Halkın yararına, Ege’ye Türkiye’ye katma değer yaratacak ne varsa destek vermemizin şu günlerde daha anlamlı olacağını düşünüyorum.

Sevgiyle paylaştım.

Kaynakça:

Sancar Maruflu İzmir İçin Güzellemeler kitabı

www.uguroral.com.tr

Yaşar Aksoy çeşitli köşe yazıları

YAZARIN SON YAZILARI
Zümrüd-ü Anka Kuşu Gibi - 22 Mart 2020 13:39
ARİSTO HAKLI MI? - 20 Şubat 2020 15:05
Yapay Zeka 2020 Kongresi - 23 Aralık 2019 12:16
3. Sektörün Gücü - 17 Eylül 2019 18:58
İZMİR TANITIM VAKFI ve GELECEK - 11 Eylül 2019 14:56
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.