İnsan ve İş Sevgisi, İş Tatmini ve Projeleri Birlikte Getiriyor.

İnsan ve İş Sevgisi, İş Tatmini ve Projeleri Birlikte Getiriyor.
  • 23 Ocak 2017 10:55

İnsan ve İş Sevgisi, İş Tatmini ve Projeleri Birlikte Getiriyor.Geçen ay can dostumun Eczanesine uğradım. Eczaneden içeri  iki hanımefendi girdi. Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün denetmenleri, denetimlerini gerçekleştirirlerken bir soru takıldı aklıma “Kaç Eczaneyi denetliyorsunuz? Dedim. -210 adet Eczane yanında aktarlar, marketler vs var.  Peki dedim Nasıl yetişiyorsunuz?  – İŞİMİZİ Doğru ve Hakkaniyetli yapıyoruz.  

Bir yandan denetim yapılıyor bir yandan meraklarımı gidermek için sohbet etmeye çalışıyorum.  Cümle arasından gönüllüğün ve işini severek yapmanın önemi ve değerinden bahsediyoruz. Gönüllü olarak Sosyal Sorumluluk projelerine imza atan bir Eczacı Hanımefendi ile tanışıyorum. 

Eczacı Esen Akay , 1993 yılında Tunceli Devlet Hastanesinde meslek hayatına başlamış, sonrasında İzmir Tire, ardından 10 yıl İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde görev yaptıktan sonra Karşıyaka İlçe Sağlık müdürlüğünde 4 yıldan beri görev yapıyor. 

Denetçiliğin yanında, sabah 8 akşam 5 kamu görevlisi değil kendisini. Biraz öğrenmeye çalışırken İzmir Eczacılar  Odası Yayın Organı olan İlaç Haber dergisinde çıkan bir  yazısına yönlendiriyor beni ”Karşıyaka Akılcı İlaç Kullanımı ve Atık İlaç Eğitiminde Önde Koşuyor” imza Ecz. Esen Akay. 

İzmir Sağlık Müdürlüğü, Karşıyaka Kaymakamlığı, Karşıyaka Sağlık Müdürlüğü,  Milli Eğitim Müdürlükleri ve ÇEKOOP ile birlikte Karşıyaka ilçesindeki gönüllü katılımcılar ile, bu konuda eğitim almış eczacılar ile birlikte öğrencilere yönelik “Akılcı ve Atık İlaç Eğitimi” projesi gerçekleştirilmiş. 

Hedefte ilaç giderlerini ve antibiyotik kullanımını azaltarak hatalı kullanımı en aza indirmek. 

İzmir ilinde İLK ve tek proje gerçekleştiriliyor. Örnek alınacak bir proje. Projenin Amacı: Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı çevre bilincine sahip yeni nesiller yetiştirmek ve ilaç kullanımı, saklanmasını ve atılmasını doğru yapmak. Sağlık Bakanlığı’nın uygulama politikası olarak gündeme gelen “Akıllı İlaç Kullanımı” uygulamasını Karşıyaka Sağlık Müdürlüğü‘nün katkıları ile “Atık İlaç”  konusuda eklenerek değerlendirilmiş. 

Projeye Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla öğrenim gören öğrenciler öğretmenler ve velilere eğitim verilerek 2015 yılında başlanılmış. Gönüllü çalışan serbest eczacıların da yardımıyla, 10 okulda 1277 öğrenci 42 yetişkine akılcı ilaç kullanımı eğitimi verilmiş. Öğretmenlerinde katkıları ile 38 lise, 43 ortaokul, 101 ilkokulda resim, müzik, afiş etkinliği yapılmış. 

Bu haber ilgini çekebilir ->  Buca Belediye Lokantası’nda tek fiyat: 4 çeşit yemek 45 lira

“Ağaç yaşken eğilir” felsefesinden yola çıkılarak proje içerisine 6 anaokul ilave edilmiş ve 2016 yılında 15 okul 1319 öğrenciye, 83 yetişkine ulaşılmış. 

Projenin ikinci bölümde kullanılmayan ya da zamanı geçmiş ilaçların toplanması yada uygun şekilde imha edilmesi bunun için de Karşıyaka bölgesindeki eczaneler devreye alınmış 2015 yılında 13 eczane katkı sağlarken 2016 yılında 26’ya yükselmiş. ÇEKOOP tarafından teslim alınan atık  ilaçların toplamı 6000 kg. 

Bu yıl ise Eczacı Akay, farklı bir düzenleme yapmış ilkokul 3. Sınıf öğrencilerini de eğitim planına almış.  Hedef de  3000 ilkokul 3. Sınıf öğrencisi var. 

Planla ortak uzlaşı ile aile hekimleri ve serbest eczacılarda dahil edilmiş. Ayrıca Adalet Bakanlığının  denetimli serbestlik adı altında faaliyet gösteren biriminde hüküm giymiş ancak dışarıda olan mahkumlara da ayda bir eğitim planlanmış. 

 

Bu örnek projeleri yapabilmek, çevrenize katkıda bulunmak, nesilleri bilgilendirebilmek, meslektaşları bir araya getirebilmek gönüllük isteyen bir İŞ. Kamu personeli olup sabah akşam hiçbir şeye dokunmadan yaşamak da var. Ne mutlu ki, işlerini seviyorlar. Kendilerini ve çevrelerini seviyorlar. İzmir’de Karşıyaka’da böyle projelere önderlik edebilen insanlarımız var. Bunun için gönüllü çalışıyorlar. Ülkesine, şehrine bulunduğu kuruma, meslek arkadaşlarına katkı sağlayarak hizmet etme idealine sahipler.  

Birlikte başarmaya inanmak önemli; Sağlık Müdürlüğü, Karşıyaka Kaymakamlığı, İlçe sağlık ve Milli Eğitim Müdürlükleri, İzmir Eczacılar Odası, EDAK, Çekoop ile birlikte.  

Dilerim ki, Eczacı Esen Akay gibi insanlarımız çoğalsın.  

Ne mutlu ki yaşamda İZ bırakanlara… 

Ne mutlu fark yaratmayı seven ve insan olmanın mutluluğunu yaşayanlara… 

Sevgiyle paylaştım… İyi haftalar… 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sedef Soyer dedi ki:

    İşini severek yapanlar hep güzel izler bırakırlar , yaygınlaşmasını örnek olmasını dileriz

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.