CHP’den teklife ‘karşı hamle’: 330’u geçerse AYM’ye gideceğiz

CHP’den teklife ‘karşı hamle’: 330’u geçerse AYM’ye gideceğiz
  • 16 Ocak 2017 17:15

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ teklifini merkeze alan anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te 330 oy ve üzerinde kabul görmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı.

18 maddelik teklifin ilk tur görüşmeleri sona ermiş, bütün maddeler Meclis’teki oylamada kabul edilmişti. Çarşamba günü teklifin ikinci tur oylaması yapılacak.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Özel, teklif üzerine görüşmelerin saat 19.00’dan sonra yayınlanmamasını ‘karartma’ diye niteleyerek, bazı AKP’li vekillerin gizli oy ilkesine uygun davranmadığını söyledi.

‘Böyle bir oylamaya izin vermeyeceğiz’

Teklif görüşmelerinin ikinci turunda gizli oylamanın açık bir biçimde yapılmasına, kabinlere girilmeden açık oy kullanılmasına izin vermeyeceklerini kaydeden CHP’li vekil, “İkinci turda eğer Adalet ve Kalkınma Partililer, bu rejim değişikliğini, gizli yapılması gereken oylamayı aleni yapmaya kalkarlarsa burada en sert ve net tavrımızı tekrar göstereceğiz. Böyle bir oylamaya izin vermeyeceğiz” dedi.

‘Teklif 330’u geçerse AYM’ye gideceğiz’

Özel, gizli oylama dışında yapılması halinde AYM’ye başvuracaklarını belirtti: “Ortaya çıkan tüm ihlalleri, teknolojinin, hukukun, İçtüzüğün tanıdığı tüm olanakları kullanarak tespit edeceğiz ve bunu günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Eğer bu düzenleme açık, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330’u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin denetlenmesini ve iptalini sağlayacağız.”

AYM kararını hatırlattı

AYM’nin 2010 yılında verdiği kararı hatırlatan CHP’li vekil şöyle konuştu: “Ben ihlalin ikinci turda olduğuna bakarım. Yapılan ihlalin aynı oylamada olmasına bakarım ve sayının sonucu etkileyecek olmasına bakarım’ diyor Anayasa Mahkemesi. O yüzden mesele ciddidir. Hem orada bu alenileştirmeye, gizli oyun açık gösterilmesine karşı çıkacağız, gerekirse de bunu Anayasa Mahkemesine götürmede zerre tereddüt etmeyiz. Çünkü mesele rejim meselesidir, Cumhuriyet meselesidir, ülkenin geleceği meselesidir.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.