İzmir’de metro kazası

İzmir’de metro kazası
  • 8 Ocak 2016 14:09

İzmir’in Bornova İlçesi’nde, yandaki depolama alanındaki çalışma sırasında bir forkliftin kaldırdığı konteyner, metro istasyonu raylarına devrildi. Bu sırada istasyona girmekte olan trenin aynı zamanda çekicisi olan, içinde 30 yolcu bulunan ilk vagonu, konteynere çarparak yan yattı. Kazada 10 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Kaza bugün saat 07.47’de, İzmir Metrosu Bornova Bölge İstasyonu’nda meydana geldi. Ankara Caddesi paralelinde, yer üstünden giden metro hattının bitişiğinde, bir lojistik firmasına ait konteyner depolama alanında, görevli Mustafa Aydemir kullandığı forklift ile konteynerleri üstüste yerleştirmeye başladı. Yukarı kaldırdığı konteyner, üstünde tel örgüler bulunan koruma duvarını yıkarak metro hattına devrildi. Bu sırada istasyona girmek üzere olan, Evka 3-Fahrettin Altay seferini yapan makinist Erhan Uygur’un yönetimindeki metro treni, konteynere çarptı.

DEVRİLEN VAGONDA 10 KİŞİ YARALANDI

Aynı zamanda tren setinin çekicisi olan ilk vagon, sol tarafa doğru yan yatarak devrildi. Diğer vagonlar ise hatta kaldı. Kazada trende bulunan yolculardan Şemsettin Şen (30), Fadime Buğtekin (44), Aykut Uludağ (27), Ayselin Uzun (18), Yavuz Şahin (56), Gamze Şahin (35), Erkut Özkeşkek (25), Ertan Yıldız (56), Ali Cancin (18) ve Abdülmecit Soytürk (33) yaralandı.

Yaralılardan bazılarına olay yerindeki ambulanslarda müdahale edilirken, diğerleri Ege Üniversitesi Hastanesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanedeki yaralıların durumlarının iyi olduğu, tedavilerinin ardından taburcu edildikleri belirtildi.

Kazanın ardından forklift operatörü Mustafa Aydemir gözaltına alınırken, emniyet görevlileri ve metro yetkilileri kaza yerinde inceleme başlattı. Kaza nedeniyle Evka 3 – Fahrettin Altay hattındaki metro seferleri bir süre yapılamadı. Daha sonra tek hat üzerinden karşılıklı seferler yapılmaya başlandı.

TRENİN HIZI DÜŞÜKTÜ

Trenin makinisti Erhan Uygur’un, kazanın istasyona yaklaşırken meydana gelmesi nedeniyle hızın düşük olmasından dolayı ucuz atlatıldğını söylediği öğrenildi. Konteynerin hatta doğru devrildiğini son anda farkettiğini, ancak çarpışmayı önleyemediğini anlattığı belirtildi.

“GÜRÜLTÜYLE İRKİLDİK”

Kaza sırasında metro bekleyen bazı yolcular, o anda istasyonda çok fazla bir yoğunluk bulunmadığını belirterek, trenin yaklaşması sırasında gürültüyle irkildiklerini, baktıklarında vagonun devrildiğini gördükleri anlattı. Ardından görevlilerin yaralılara müdahale ettiğini, olay yerine ambulansların çağırıldığını, trendeki yolcuların da tahliye edildiğini söyledi.

VİNÇLE KALDIRILACAK

Kaza nedeniyle raylardan çıkarak devrilen vagonun viçle kaldırılarak buradan alınacağı belirtildi. Hat üzerinde kalan diğer vagonlar için ise buraya özel bir çekici gönderildi. Hattın açılması ve seferlerin normale dönmesi için çalışmalar sürüyor.

METRO MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI

İzmir Metrosu Genel Müdürü Sönmez Alev, Bölge İstasyonu’nun yanında bulunan depolama alanından bir konteynerin koruyucu duvarı ve tel örgüleri yıkarak metro hattına devrildiğini belirterek, “İçinde 30 yolcunun bulunduğu ilk vagon konteynere çarptı. Vagon, raydan çıkıp yan yattı. Yaralıların durumu iyi, ciddi olan yok. Aslında çok ciddi bir kaza, ancak ucuz atlatılmış bir kaza. Sevindirici olan, yaralıların durumlarının iyi olması. Emniyetin ve bizim ekiplerimizin ön çalışması tamamlandı. Treni kaldırma çalışmalarımız başladı” dedi.

Kazayla ne gibi bir ihmal olduğuyla soruya ise “Kazada bir ihmal var. Bir işyeri, iş güvenliğine yönelik önlemleri almalıydı. Bu önlemler alınmış mı alınmamış mı, alınmışsa ne kadar alınmış, ayrıca doğru kişiyi mi çalıştırıyorlar, bunlar incelemeden sonra belirlenecek. Eğer işletmenin hatası varsa, ki var görünüyor, gerekli kanuni haklarımızı İzmir Metrosu olarak kullanacağız. Ancak burası metroyla karayolu arasında bir bölge. Buradaki depolama alanında izinsiz genişletme olacağını düşünmüyorum. Arazinin durumu belli” diye yanıt verdi. Bu tür bir kazanın daha önce İzmir’de yaşanmadığını dile getiren Alev, “Ancak diğer illerde hatta motorlu taşıt düşmesi gibi kazalar oldu. Biz koruyucu duvarları bunları önlemek için yapıyoruz. Gerekli onarımdan sonra seferlerimize başlayacağız” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.