GELECEK GELİŞİME AÇIK OLANLARIN

  • 9 Ağustos 2018 10:03

 

Gelecek  ‘’ben oldum’’ diyenlerin diplomaları ile övünenlerin dönemi  olmayacak. Eski bilgilerini sürekli yenileyen, işe yaramaz bilgilerden çabuk kurtulanların avantajlı olduğu böylesi bir dönemde teknik beceriler tek başına yeterli değil…

Bir ülkenin gelişmişlik ve refah düzeyini gösteren önemli ölçeklerden biri NEET.

NEET (Not in Employment, Education or Training) (Çalışmayan,Eğitim görmeyen veya herhangi bir beceri kursuna  gitmeyen) insanlar  grubunu  temsil eden  kelimedir.  NEET kelimesi ilk olarak  Amerika  da kullanılmış ve daha sonraları  Japonya, Güney  Kore, Tayvan  gibi ülkelere de  yayılmış olan bir kavramdır. Ülkelere  göre yaş aralığı ve sınıflandırma durumu değişiklik göstermektedir.

Geçtiğimiz on yılda, dünya genelinde yürütülen çalışmalar, gençlerin harekete geçirilmemiş potansiyellerine daha yakından bakmaya başladı. İşsizlik, hem de aktif olmamaktan kaynaklanan eğitimsizlik gençlerin toplumdaki konumlarının risklilik halini ölçen çok önemli bir referans. İşte NEET tam olarak bu ölçeğin adı; istihdam ve eğitim ortamında olmayan gençleri anlatan bu ölçümlere NEET göstergesi deniyor.

Genel olarak  bahsettiğimiz OECD ülkelerinin ortalaması %15.8 iken  Türkiye’de  bu ortalama %28.4 olarak tespit edilmiştir.

Yani günümüzde  Türkiye de %29 çalışmıyor, eğitim almıyor ya da  herhangi bir beceri kursuna  gidip kendini geliştirmek istemiyor  ve bu listede ne yazık ki OECD şampiyonuz.

Türkiye’de sadece yükseköğrenim mezunlarına bakıldığında da genç işsizliği oranı çok yüksek; yüzde 38 seviyesinde seyrediyor…

Bütün bu istatistikler canımızı yaksa da, bir gerçeğin altını çiziyor:

Üniversite diplomasına sahip olmak iyi bir kariyer yaşamı için yeterli değil.

Üniversite kişinin yetkinlik gelişimi için bir adres de değil. Küreselleşmenin ve bireyselleşmenin ve belirsizliklerle örülü bu dönemde artık sadece teknik beceriler değil sosyal ve duygusal yeteneklerde ve çabalarda  gerekiyor.

Mesleklerin Geleceği Forumu’nda 2020 yetkinliklerini açıkladığında en önemli  kavramlar arasında “Bilişsel esneklik”.

Bilişsel esneklik, değişen çevresel koşullara göre bilişleri değiştirebilme yetisi. Bu yetiye sahip kişiler, kendilerini zorlayan ve uyumsuz olan düşünceleri yerine daha dengeli ve uyumlu düşünceleri koyabilmekte, alternatifler üretebilmekte ve zor durumları daha baş edilebilir olarak değerlendirebilmektedir.

Bilişsel esneklik aynı anda birkaç sorunu ele alabilme becerisini ifade ediyor. Bana göre; bu yetkinlik bugünün üniversite öğrencilerinin geliştirilmesi gereken en önemli yönlerinden biri.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Dr  Kasapoğlu; ‘’2024 seçimleri; Türkiye yüzyılı şehirleri’’

Üniversite hayatına başlayan gençler  diplomayı almak çerçeveletmek, 2 ana dalda okumak çok önemli olmayacak gibi gözüküyor.

Önümüzdeki dönem   diplomam var her şeyi  yapabilirim diyenlerin dönemi olmayacak gibi duruyor.

Ben oldum demek yerine sürekli gelişime açık olmaları gerekiyor.

Sosyal beceriler, sosyalleşme ve en önemlisi ise psikolojij sermaye.

Para kazanmak öncelikli olmamalı gelişebilmek için, part time çalışmak, sivil toplum kuruluşlarına üye olmak ve aktif olarak çalışmak, toplumsal projelerde yer almalarının yararlı olacağını düşünüyorum.

İş yaşamında meraklı, çözüm odaklı, dayanıklı bireylere ihtiyaç duyduğunu hatırlayıp, belgeleri depolamak yerine, sürekli ve çeşitli beceriler geliştirmelerinin  iş hayatına geçtiklerinde daha verimli olacağını düşünüyorum.

Sevgiyle paylaştım.

 

YAZARIN SON YAZILARI
Zümrüd-ü Anka Kuşu Gibi - 22 Mart 2020 13:39
ARİSTO HAKLI MI? - 20 Şubat 2020 15:05
Yapay Zeka 2020 Kongresi - 23 Aralık 2019 12:16
3. Sektörün Gücü - 17 Eylül 2019 18:58
İZMİR TANITIM VAKFI ve GELECEK - 11 Eylül 2019 14:56
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.