Zorunlu arabuluculuk hayırlı olsun

Zorunlu arabuluculuk hayırlı olsun
  • 23 Haziran 2017 12:39

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre 2016 yılı itibarıyla 14 milyona yakın işçi ve 1 milyon 750 bine yakın işyerinin bulunduğu Türkiye’de işçi ve işveren ilişkisi arasında yaşan olumsuzluklar hem iş hayatını hayatının hem de yargının erkinde önemli bir yer tutmaktadır.

Yaşanılan işçi işveren olumsuzluklarının 2017 yılı Mayıs ayı itibarıyla 50’si sosyal güvenlik hukuku olmak üzere 320 iş mahkemesinde davalar görülmekte uyuşmazlıkları çözmek için mesai vermekte.

İş Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde ise 514 adet Asliye Hukuk Mahkemesi, iş davalarına bakmaktadır.

Türkiye’deki istatistiklere göre bir iş davalarının ortalama görülme süresi 2015 yılında 431, 2016 yılında 434 gün olarak karşımıza çıkmakta. 2016 yılı sonu itibarıyla ilk derece mahkemelerindeki 3 milyon 525 bin civarındaki hukuk uyuşmazlığının yaklaşık yüzde 15’i iş uyuşmazlıklarından kaynaklanmaktadır.

Yargıtay’ın verilerine göre ise 2016 yılında bakılan 780 bin civarındaki hukuk uyuşmazlığının yaklaşık yüzde 30’u iş hukukundan kaynaklanmaktadır.

Yeni iş mahkemeleri kanunun yargı üzerindeki yükü biraz daha azaltacağını düşünüyorum.

394 Sayılı Kanun ile hafta tatili Pazar günü olarak belirlenmiş. 4857 Sayılı iş Kanunu ise 6 iş günü çalıştıktan sonra 7 .gün çalışanı 24 saat dinlendirilmesi yedi günlük zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat hafta tatili verilir demektedir.

HAFTA TATİLİ KALKMIYOR …

Yeni Kanunla birlikte hafta tatili ortadan kalkmıyor. İş ve işveren önceden anlaşarak ve uzlaşarak tatil gününü anlaşılan günde isterse Perşembe, isterse Cuma, isterse Salı günü kullanabilecek. Pazar günü çalışana mutlaka bir gün izin vermek zorundasınız. Eğer Pazar günü çalışan ancak başka bir günde izin kullanmayan çalışan iş müfettişlerince tespit edildiğinde ceza söz konusu.

Ortadan kalkan ise, belediyelerden alınan müsaade Pazar günü çalışma izni. Uluslararası Anlaşmalar gereği Hafta izninin kalkması zaten mümkün değil.

Zorunlu arabuluculuk , sadece işe iade davalarını ilgilendirmiyor. Fazla mesai, yıllık ücretli izin, mobbing ile ilgili talebinize de çözüm üretmek için hazırlandı.

Ancak önemli istisnaları mevcut ; İş Kazası meydana gelmiş ise , Sosyal Sigortalar Yasasını ilgilendiren tüm hukuki çalışmalarda zorunlu arabuluculuğa gitmek gerekiyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı; “Çeyrek asır geçti, yüzleşemiyorlar!”

Örnek hizmet akdi fesih edildiğinde her iki tarafta 2 hafta içinde zorunlu arabuluculuğa Adalet Bakanlığı’na bağlı bir birime başvuru yapacak. 3 hafta içerisinde zorunlu arabulucu sizleri uzlaştıramazsa uzlaşmazlık tutanağının tutulduğu andan itibaren iş mahkemesinde dava açılabilecek. Arabulucuya gitmeden iş mahkemesi gidildiğinde reddedilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.