“YILDIRIM ÖNCE İZMİR’E VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN”

“YILDIRIM ÖNCE İZMİR’E VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN”
  • 25 Mayıs 2016 13:31

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay 30 Mart 2014’te İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Başbakan Binali Yıldırım’a İzmir için vaat ettiği  “35 İzmir 35 Proje”yi hatırlatarak verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Balbay 35 projeden sadece ikisinin hayata geçtiğini söyleyerek Yıldırım’ın sözlerini tutmasını istedi.

Balbay İzmir’in sadece 2015 döneminde 48.3 Milyar TL vergi ödediğini buna karşılık İzmir’in sadece 1.6 Milyar TL kamu yatırımı aldığını söyledi. Balbay Ankara ve İzmir arasındaki kamu yatırımı uçurumuna dikkati çekerek şunları söyledi:

“İzmir ödediği vergi bakımından şu anda İstanbul ve Ankara’dan sonra 3’ncü sırada. Buna rağmen aldığı kamu yatırımı açısından İstanbul ve Ankara’nın çok daha gerisinde yer alıyor. AKP iktidarları döneminde İzmir hak ettiği payı alamadı. Binali Yıldırım’ın 35 İzmir projesi 2011 seçim vaadinde yer aldı. Ancak “35 İzmir 35 proje” kapsamında şuana kadar tamamlanan projelere baktığımızda bunlardan sadece iki projenin 5 yıl sonra hayata geçtiğini görüyoruz. Geriye kalan 33 projeden eser yok.”

Balbay İzmir Büyükşehir Belediyesinin Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları tarafından Kredi notuna dikkati çekerek şunları söyledi:

“ Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch İzmir’in kredi notunu AA+ olarak açıkladı. İstanbul’un ise bu notu BBB yani İzmir yatırım yapılabilir sırada İstanbul’dan 7 Basamak daha yüksekte yer alıyor. Son olarak bir başka Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s İzmir Büyükşehir’in ulusal notunu en yüksek not olan “Aaa”ya yükseltti. ‘’Aaa’’ kategorisi, temerrüt riskinin en düşük olduğu ve finansal yükümlülüklerini yerine getirmek için en yüksek kapasiteyi temsil ediyor. Buna karşılık Türkiye Cumhuriyetinin kredi notu “Baa3” “negatif” yani Moody’s Türkiye’yi kredi notu Baa3 ile yatırım yapılabilir en düşük seviyede derecelendiriyor. Bu gelişmelere baktığımızda İzmir AKP döneminde bütçeden hak ettiği payı alamamasına rağmen Uluslararası alanda hak ettiği payı alıyor. ”

Balbay son olarak “35 İzmir 35 proje” kapsamında şuana kadar tamamlanamayan projeleri sıralayarak Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’e verdiği sözleri tutmadığını belirterek 2011 yılından bu güne kadar geçen sürede tamamlanmayan projelere şöyle sıraladı:

Bu haber ilgini çekebilir ->  Tarım üretimi kooperatifle desteklenecek

1. İZMİR KARAYOLU ve RAYLI GEÇİŞ (İZKARAY)

2. İZMİR İSTANBUL OTOYOLU

3. İZMİR ANKARA OTOYOLU

4. İZMİR- ANTALYA OTOYOLU

5. KUZEY OTOYOLU

6. SABUNCUBELİ TÜNELİ

7. İZMİR – ANKARA YÜKSEK HIZLI TREN

8. İZMİR – İSTANBUL YHT

9. İZMİR METROLARI

10. EGERAY

11. KÖRFEZ DÖNÜŞÜM PROJESİ

12. KUZEY EGE ÇANDARLI LİMANI

13. KRUVAZİYER LİMAN

14. YAT LİMANLARI

15. EFES ANTİK LİMANI

16. İZMİR-ÇEŞME DENİZ OTOYOLU

17. BALIKÇI BARINAKLARI

18- AGORA VE KENT MERKEZİ YENİLEME

19- TARIM VE HAYVANCILIK İŞLETMELERİ

20- KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ

21-ŞEHİR YENİLEME PROJESİ

22. TIPKENT

23. ADNAN MENDERES YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ

24. VECİHİ HÜRKUŞ HAVALİMANI

25. DİJİTAL TARİH KÜTÜPHANESİ

26. DİJİTAL ARŞİV KENT

27. E-TİCARET ÜSSÜ İZMİR

28. BİLİŞİM VE ARGE ŞEHRİ

29. BİLİŞİM DESTEKLİ YAŞAM

30. ÖĞRENCİ YAŞAM MERKEZİ

31. ENGELSİZ YAŞAM

32. DENİZ ÜRÜNLERİ BORSASI

33. OLİMPİK STADYUMLAR

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.