Ve AYM Büyükşehir davası hakkında kararını verdi!

Ve AYM Büyükşehir davası hakkında kararını verdi!
  • 29 Temmuz 2016 16:02

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2 Mayıs ve 22 Kasım 2011 tarihlerinde iki dalga halinde yapılan polis operasyonuyla başlatılan ‘ihalelerde yolsuzluk, organiza suç örgütü kurma’ soruşturmasının 129 tutuksuz sanığı için 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaya geçtiğimiz gün devam edildi. 27’inci celsesi yapılan duruşmaya, hakkında toplam 397 yıl hapis istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katılmazken, tutuksuz yargılanan diğer bürokratlar ve avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Tamer Bulam, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından sonra görülmeye devam eden davaların “kaldıkları aşamadan devam etmesi”ne ilişkin hükmün, Anayasa’ya aykırı olduğuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla ilgili karar çıktığını, henüz yayınlanmadığını belirtti. Bu kararın beklenmesi için duruşmayı ekim ayına erteledi.

AYM’DEN ÇIKAN KARAR AÇIKLANDI

Zühtü Aslan Başkanlığındaki Anayasa Mahkemesi, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı başvuru ile ilgili gerekçeli kararı açıkladı. Kararda “Ceza yargılamasındaki re’sen kovuşturma ilkesi uyarınca hakim maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını teminen kovuşturmanın her aşamasında, daha önceki aşamalara dönebilme imkânına sahip bulunmaktadır. Başka bir deyişle itiraz konusu kural, kovuşturmalara bulundukları aşamadan itibaren devam edilmesini öngörmekle birlikte, mahkemelere maddi gerçeğin araştırılmasına yönelik herhangi bir kısıtlama getirmemekte, tarafların iddia ve savunması üzerine veya re’sen gerekli görülmesi halinde keşif, bilirkişi incelemesi, tanık dinleme, iddia ve savunma makamlarının dinlenmesi gibi usul işlemlerinin tekrarlanması suretiyle kovuşturmanın önceki aşamalarına dönülmesini yasaklamamaktadır. Bu nedenle, yargılamaların bulundukları aşamadan itibaren devam edecek olmasının davaların önceki aşamalarına yönelik inceleme yapılabilmesine engel oluşturduğu iddiası yerinde değildir. Bu yönüyle kuralın adil yargılama hakkını engellediği söylenemez” denildi. 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 1. maddesiyle ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’na eklenen geçici 14. maddenin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere” ibaresinin anayasaya aykırı olmadığına ve itirazın reddine oy birliği ile karar verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, kararın kendilerine de ulaştığını belirtip, “Talep reddedildi. Dava aynı mahkemede görüecek. Reddedilmesinin bizim davayı pek etkilemeyeceğini düşünüyorum. Bu operasyonu yapan yapanlar hakkında biz de şikayetçi olmuştuk. Davaya bakan hakimler, savcılar ve polisler tutuklandı” dedi

Bu haber ilgini çekebilir ->  Soyer: “Yaptığımız her şey en çok gençler için”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.