Türkiye’de HIV enfeksiyonu yüzde 450 arttı

Türkiye’de HIV enfeksiyonu yüzde 450 arttı
  • 5 Aralık 2018 11:31

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada HIV ile yaşayan birey sayısı 34 milyona ulaştı. Dünya genelinde HIV pozitiflerin sayısı azalırken, bu sayı Doğu Avrupa ve Orta Asya’da artış gösterdi. Türkiye ise Ukrayna, Moldovya ve Rusya ile birlikte hasta sayısı artan ülkeler arasında ve ilk sırada yer alıyor. Buca Belediyesi’nde düzenlenen söyleşide konuşan Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği Başkanı (BUHASDER) Prof. Dr. Şükran Köse, “Ülkemizde HIV enfeksiyonu yüzde 450 artış gösterdi. Bunun en büyük nedenlerini ise bilgisizlik, bilinçsizlik ve konuşmamak oluşturuyor” dedi.
Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi işbirliğiyle gerçekleştirilen sağlık söyleşileri kapsamında belediyenin Meclis Salonu’nda “AIDS ve Korunma Yolları” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak BUHASDER Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse katıldı. AIDS hastalığı ve ortaya çıkışı hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Köse, AIDS’in bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğunu vurguladı.
EN FAZLA İÇ ANADOLU’DA GÖRÜLÜYOR
Hastalığın vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini zayıflattığını belirten Prof. Dr. Şükran Köse, “Dünyada HIV ile yaşayan birey sayısı 34 milyona ulaştı. HIV enfeksiyonunda yüzde 450 artış olan tek ülke Türkiye. Ülkemizde de en fazla İç Anadolu Bölgesi’nde görülüyor. Bunun en büyük nedenlerini ise bilgisizlik, bilinçsizlik ve konuşmamak oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki hastaların yüzde 75,7’si erkek, ortalama yaş ise 45,5” diye konuştu.
AYNI HAVAYI SOLUMAKLA BULAŞMAZ
HIV’in kan yoluyla, anneden bebeğe ve korunmasız yapılan cinsel ilişki yoluyla bulaştığını anlatan Prof. Dr. Köse, “HIV günlük yaşamda aynı odada, büroda, sınıfta bulunmakla, aynı havayı solumakla bulaşmaz. Hastalıktan korunmanın en iyi yolu bilmektir. HIV/AIDS ile savaşta tek yol eğitim. HIV dış ortamda 20-30 dakika canlı kalabilmektedir. Çamaşır suyu ise en iyi dezenfektandır” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Saime Bucaklıoğlu; Marina Projemiz Sahil Peyzaj Düzenlemesi ve Yenilik Projemiz Hazır
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.