SGK İl Müdürü’nden Önemli Açıklamalar

SGK İl Müdürü’nden Önemli Açıklamalar
  • 20 Şubat 2017 13:50

SGK İzmir İl Müdürü Sayın Ekrem Gülcemal, Radyo Romantik Türk’te Abdullah Polat ile Manşet programına konuk oldu. Gülcemal, işsizlik maaşı, genel sağlık sigortası, çat-kapı ev ziyaretleri, evde çocuk bakımı, büyükanne projesi gibi pek çok merak edilen konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

SGK İl Müdürü'nden Önemli Açıklamalar

“İşsizlik maaşının üç önemli şartı var”

İşsizlik ödeneğinin en önemli şartı işveren tarafından işten çıkarılmak. Kendi isteğinizle çıkarsanız alamıyorsunuz. İkinci şart, iş akdiniz sona erdikten sonra 120 gün içerisinde prim ödemeniz gerekiyor. Üçüncü şart ise son 3 yılda 600 gün işsizlik sigortası primini ödemeniz gerekiyor. Bu şart işveren sorumluluğunda.

İşten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapmanız gerekiyor. Bu süre içerisinde yapmazsanız bile başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak hakkınızdan kesinti oluyor.

“Yapılandırma ile ilgili haklarını kaybedenlerin ödemeleri 4’er ay uzatıldı.”

Mayıs ayına kadar ödenemeyen taksitleri ödeyebilirler.  Dolayısıyla her taksit 4’er ay ötelenmiş oluyor.

GSS primi ne kadar oldu?

Genel sağlık sigortası hiçbir geliri ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşların faydalandığı sigortadır. Yeni düzenlemeyle herkes 53 Lira GSS primi ödeyecek. 28 Şubat’a kadar ödeme süreleri vardı ancak 4 ay daha süre eklenmiş oldu. Haziran ayına kadar süreleri var.

“Bir iş yerinde fiilen çalışmak sigortalılığın temelidir.”

Çalışmadığı halde kendini çalışıyor göstermek en büyük sorunlardan biri. Biz buna “sahte sigortalılık” diyoruz.. Bu konu il ilgili yargı ve emniyet güçlerimizle birlikte çalışıyoruz. Bu işin çeteleri var. Bir iş yerinde fiilen çalışmak sigortalılığın temelidir. Çalışıyor gösteren de suçlu, çalışıyor gösterilen de suçlu. Bunun ciddi cezaları var.
Tespit edilirse çalışıyor gözüktüğünüz süre yanıyor. Ödediğiniz para iade edilmiyor. Zarar üstüne zarar oluyor aslında.

“İsteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.”

Her ay 30 gün priminizi ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. Yine aynı şekilde tüm haklardan faydalanabiliyorsunuz. Sadece 4b kapsamında olduğu için daha fazla gün ödenmesi gerekiyor.

Sahte sigortalılığın işverene de ciddi yaptırımları var. Çalışmayan birini sigortalı gösterirse prim teşvikinden 1 yıl yararlanamıyor.

“Çat-kapı ev ziyaretleri yapıyoruz”

Amaç bürokratların sahaya inmesi hizmet verdiği kesime dokunması. Bir arşivimiz var, adreslerimiz var. Haber vermeden rastgele gidiyoruz. Vatandaşın sıkıntılarını dertlerini not alıyoruz. Bizimle ilgiliyse biz çözüyoruz, değilse ilgili kuruma yolluyoruz.

Yaptığımız ziyaretleri 15 günde bir sayın bakanımıza telekonferans sistemiyle aktarıyoruz. Sayın bakan bu şekilde bizi denetlemiş oluyor. Yaklaşık 2 buçuk saat bize neler yaptığımızı soruyor.

[email protected] adresinden mail yoluyla ulaşabilirler.

Evde çocuk bakımı projesi

Bu haber ilgini çekebilir ->  Naldöken’de değişim başlıyor

Türkiye’de en fazla yankı bulan projelerden birisi. Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen 50 milyon avroluk bir proje.

Proje iki ayaklı işliyor. Hem anne iş hayatına dönüyor hem de çalışmayan bir bakıcı iş buluyor. Böylece iki kadınımıza istihdam sağlamış oluyoruz.

Şu an için 10bin anne üzerinden proje yürüyor. 7500 kontenjan doldurulmuş durumda. Ağustos ayında da kalan kontenjan bitecek.

Projeden yararlanmak için annenin iş hayatına dönme ve yanında çalıştırdığı bakıcıya sigorta yapma şartı var.

Bakıcı akraba olamıyor. 3 dereceye kadar akraba olan birisi bundan faydalanamıyor. Bakıcının TC uyruklu olması gerekiyor, yabancı uyruklu bir bakıcı bundan yararlanamıyor. Projeden faydalanabilmek için annenin yıllık brüt ücreti iki asgari ücreti geçmemesi gerekiyor. Ebeveyn çocuğunu tek başına büyütüyorsa, çocuk malul bir çocuksa ya da sertifikalı bir bakıcı çalıştırıyorsa destek 416 avroya kadar çıkıyor.

evdecocukbakimi.net adresinde belli sürelerde duyurular yapılıyor ve başvurular alınıyor. Şahsen başvuru yapılmıyor tamamen elektronik ortamda yapılıyor.

Büyükanne projesi

Türkiye’ye özgü, Türk örf ve adetlerine hitap eden bir proje hizmete geçmiş oldu. Projeden 6 bin anne faydalanacak. İzmir 10 pilot ilden bir tanesi. izmir’de bin kontenjan var.

Başvurular elektronik ortamda yapılıyor. Merkez müdürlüklerimize gelerek de başvuru yapılabiliyor. Başvurular bakanlık tarafından inceleniyor. Vatandaşlarımız Şubat ayının sonuna kadar bakanlığımızın internet sayfasından başvuru yapabilirler. 12 aylık bir deneme süresi var. Yani 2017’nin mart ayında başlarsanız 2018’in mart ayına kadar 425 TL alacaksınız.

Projeden çocuk 3 yaşını dolduruncaya kadar faydalanılabiliyor. Doğumdan sonraki 8 haftalık sürenin dolması gerekiyor ondan sonra faydalanılabiliyor. 425 TL her ay büyükannenin hesabına yatıyor.

Yatları katları olan büyükanne de faydalanabilir

İlk başta 65 yaş sınırı vardı, daha sonra sayın bakanın açıklamaları bunun esnetilebileceğini gösteriyor.
Büyükanne ile ilgili herhangi bir gelir kısıtlaması yok. Yatları katları olan büyükanne de bundan faydalanabilir ama bu başvurularda önem kazanacak. Bakanlık maddi durumu daha kısıtlı olan büyükanneyi seçecek.

“Mart ayında ilk promosyon alınacak”

Birçok bankayla protokol imzalandı. Mart ayında ilk promosyon alınacak. Maaşı 1000 liranın altında olan emekliye 300 lira, 1000-2000 lira arasında olan emekliye 375 lira, 2000 lira üzerinde olan emekliye 450 lira promosyon ödenecek.
Başvuru gerekmiyor. Otomatik olarak Mart ayında maaşlara ilave edilecek. Bu yıllık bir promosyon değil üç yıllık bir promosyon. Mart ayında alınacak ve daha sonra üç yıl sonra yeniden gündeme gelecek.


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.