ÖZÜR BORCUNUZ VAR…

ÖZÜR BORCUNUZ VAR…
  • 22 Kasım 2016 11:29

ÖZÜR BORCUNUZ VAR… Geçtiğimiz hafta  İZBAN Grevi İzmir trafiğini ve İzmir’i adeta felç etti. Onun dışında İzmir’de Uluslararası bir organizasyon da vardı. İzmir’in itibarından bir parça da gitti sayılır.

Sendikaya karşı olduğumu falan zannetmeyin. Çalışanın emeğinin hakkını kuruşuna kadar almasını isteyenlerdenim.

İZBAN’da yapılan İŞLERİN, sabaha karşı makinistlerinin trenleri ne şartlarda hazırladıklarını, makinistlerin gözlerinin içine baka baka intiharları nasıl yaşadıklarını, bakım onarım ekibinin hangi şartlarda treni yürütmek/çıkarmak için çaba sarf ettiğini, tren ve istasyonları temizleyen personelin, turnikelerde 7 gün 24 saat kışın ayazında  yazın sıcağında güvenlikçilerin nelerle uğraştıklarını, laf anlamayan halka laf anlatmaya çalışan gişecilerin, ceset torbasına cansız bedenleri koymaya yardım eden operatörlerin,  sistemi ve alt yapısını, sinyalini anonsunu  yöneten kontrol merkezinde çalışanların yaptığı işin zorluğunu da az çok bilenlerdenim.

Türkiye şartlarında ve dünya ekonomisinde iyi ya da kötü % 15 gibi oranla ücret bağlanmış oldu GREV de sona erdi. MUTLU SON Tüm çalışanlara hayırlı, uğurlu HELAL olsun.

Sizleri başka konulara yönlendirmek istiyorum.

Sendika neden vardır?  Sorusuna cevap arayalım birlikte.

Şimdi bu yazdıklarım bazılarınızı kızdıracak ancak doğrular bunlar.

Sendika sadece ücretin peşinden koşanların olduğu bir yer değildir. Sendikacılık, GREV yapalım anca anlarlar yaklaşımı da değildir. Sendika bir DEMOKRATİK kitle ve bilinen en eski sivil toplum örgütüdür.

Sendikacılık ise bir ilişki biçimidir. 3 Aktörü var bu ilişkinin Sendika, İşveren ve Devlet

Sendika kelimesi Türkçe’ye Yunanca’dan geçmiş ve sınıfsal bir niteliği vardır anlayacağınız kökeni ise  karşı komşuda.

Sendikaların;  İşçi sınıfını örgütleme ve temsil etme temel işlevi. Üretim ve verimliliği artırma daha iyi ücret ve çalışma koşulları ekonomik işlevi.  Sosyal Sorumlulukları yerine getirme, yaşam koşullarını iyileştirme demokrasiyi kurma ve iyileştirme refah işlevi.  Hukuki süreçlerde yol gösterme mevzuatı yorumlama Hukuksal İşlevi.  İktidarı etkileme Politik İşlevi. şeklinde 4 ana işlevi mevcuttur.

Sendikalar  Demokratik toplumlara, sanayi toplumlarına ve kapitalist toplumlara özgü bir yapıdır.

Demokrasi için; Seçim, Bağımısız yargı, siyasi partiler, dernek sendika gibi kitle örgütleri ve özgür kitle iletişim araçları olmazsa olmazdır.

Demokrasinin amacı farklılıkları yok etmek değil bir denge ve uzlaşma rejimidir. Çoğunluğun azınlığı yok etmeye çalıştığı bir yapı değildir. Temelinde özgürlük vardır. Özgürlüğün olmadığı yerde sendika var olamaz. Sendikal hak Örgütleme, toplu pazarlık, grev hakları olmadan olmaz.

Sizi temsil edenler sizin isteklerinizi yerine getirebildi mi? Kullanan günlük 300 bin yolcu hakkınızda ne düşünüyor?

8 gün boyunca ücret alamadınız? Açığı kim kapatacak?   Madem %15’i kabul edecektiniz neden greve gittiniz? Yapılan grevin sonucunda kamu zararımız ne kadar ? İZBAN Ortağı TCDD neden hiçbir açıklama yapma gereği duy(a)madı? Ya da TCDD Sözcüsü Ak Parti İl Başkanı Bülent Delican mıydı? Neden sadece İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu hedef aldınız?

Bu haber ilgini çekebilir ->  ‘Heyecanla çalışıyoruz’

SENDİKA, sizler demokrasinin beşiği İzmir’den ve Halkı’ndan özür dilemeyi düşünüyor musunuz?

Bazı İZBAN çalışanlarının GREV kararına karşı çıktığı, işverene karşı zor durumda bırakan ve çalışanların isteklerini yerine getiremeyen TEMSİLCİLER vs gece vardiyasında çalışan işçinin ne yaşadığını bilebilmek için sıcak koltuklarını bırakabilecekler mi?

Kısacası Oligarşi mi? Demokrasi mi?

Eğer Sendikacılığı yazabildiysem demokrasi de varsa değişiklik ve dönüşüm farklı bakış açısı kazandırır.

Sendikalar sadece GREV kararı almaz, İşletmenin, işverenin verimliliğini artırır ve ülke ekonomisine de katkı sağlar.

İZBAN’daki sendika elektrik kullanımında bir önceki yıla göre %15 oranında maliyet azaltma çalışması yapabilecek mi?

Aynı sendikanın örgütlü olduğu İZMİR METRO A.Ş. gibi  başka ÜLKELERDEKİ projeleri ve/veya İşletmeleri üstlenmek için girişimde bulunur.

Geçen hafta yaşanılan DEMOKRATİK eylemde İzmir’de Ulaşımın aksamaması için var gücüyle çalışan, ESHOT’a, İZELMAN’a, İZDENİZ’e ve İZMİR METRO çalışanlarına ve yönetimine teşekkür eder DEMİRYOL-İŞ Sendikası’ndan da BİR ÖZÜR bekleriz.

Ve son sözüm yönetime Sayın Genel Müdüre, biliyorum mesleğiniz İnşaat Mühendisliği yıllarca TCDD Bölge Müdürlüğü yaptınız. İZBAN’ın inşaatı alt yapısı sizden sorulur. Sizi tanımayan yok. Katkılarınızla İZBAN var oldu. Sadece grev zamanında AK Parti ile iş birliği yapmak yerine İZBAN’ın alt yapısını iyileştirmek mesela 10 dakika altında işletme yapabilmek için, inatla şehrin içine sokulan TCDD trenlerinin şehir dışına çıkarılması için görüşmeler yapın.

Lütfen sahada olun, arada sırada kontrol merkezine uğrayıverin, sohbet edin, dert dinleyin, hatta çalışanın sırtını okşayın, çalışana dokunun, kütüphanenizden kitap hediye edin, üşümemesi için ucuz değil uygun iş elbisesi aldırtın, çalışanlara sendika ile birlikte uygun eğitimler planlayın, performans değerleme sistemi kurun. Endüstri İlişkileri birimi oluşturun.  Kaliteli insan kaynağını harcamayın, harcatmayın SAHİP ÇIKIN. Kısacası artık insana biraz daha önem verin.

Sevgiyle paylaştım.

“Eğer tek bir kişi insanlığın geri kalanından farklı bir kanaate sahipse, nasıl o kişinin gücü olsa insanlığı susturma hakkı yoksa, insanlığın da o kişiyi susturmaya hakkı yoktur. John Stuart

Kaynakça : Prof. Dr. Alparaslan IŞIKLI Siyaset ve Sendikacılık

Prof. Dr. Aysen Tokol Sosyal Politika

Türk-İş Sendikacılık Dersleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Talat Heral dedi ki:

    Merhaba. Yazınızı okudum ve beğendim. Benim mesleğim İnsan Kaynakları yöneticiliği 35 yıl boyunca çeşitli işyerlerinde çalışanlar ile firma yöneticileri arasında bir köprü görevi gördük. Grev uygulamaları da yaşadım. Ancak İzban grevi ekono ik kazanımların dışında amaçlar için yapıldığı kanaatindeyim. Olağanüstü dönemde grev kararı almak ve uygulamak imkansızdır. Size izin verildiyse hedef İzmir halkını cezalandırmaktan başka birşey değildir. Halk her zaman grevcileri destekler. Sizi sadece AKP yöneticileri destekledi. Yanlış mı?

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.