Lavanta Pazarı Binleri Misafir Etti

Lavanta Pazarı Binleri Misafir Etti
  • 10 Haziran 2018 15:18
Seferihisar Belediyesi Turgut Köyünde “Lavanta Pazarı” adıyla düzenlediği festivalde binlerce misafiri konuk etti.
Seferihisar Belediyesi, Turgut Köyü’ndeki lavanta bahçesinin hasadını büyük bir pazar ile kutladı.
9 Haziran Cumartesi günü Seferihisar Turgut Köyü’nde “Lavanta Pazarı” adı altında bir festival düzenlendi.
Seferihisar Belediyesi’nin 2015 yılında üreticilere katma değeri yüksek, alternatif bir ürün olarak sunduğu lavantaların üçüncü hasadı bu pazarda gerçekleşti.
Gün boyu açılan üretici pazarlarında satılan lavanta ve yan ürünleriyle, yöresel yiyecekler, Seferihisar’da bulunan sanat derneklerinin açtığı stantlar şenliğe gelenlerin ilgi odağı oldu.
Pazarda lavanta yağı damıtılması, lavanta sabunu yapımı ve lavanta bahçesinde hasat etkinlikleri yapıldı. Lavanta hasadı büyük bir katılımla gerçekleşirken, köyün sokaklarına lavanta suyu sıkıldı. bahçede hasada katılan vatandaşlar mis kokulu lavantalar içerisinde bol bol fotoğraf çektirerek lavanta topladı.
Gün boyu sahne alan sanatçılar, halk müziğinden, klasik müziğe, bandodan dansa çok çeşitli konserler sundu.
Başkan Soyer yaptığı açış konuşmadında şunları söyledi;
” Sevgili İzmirliler, sevgili Seferihisarlılar, sevgili Turgutlular hepiniz hoş geldiniz.
Değerli dostlar gerçekten Türkiye’de “başka bir tarım mümkün” Çünkü bize çocukluğumuzda öğretildi, biz ekonomisi kendi kendine yeten dünyadaki yedi ülkeden biriydik biz dünyanın tahıl ambarıydık peki oldu da biz yeşil mercimeği, samanı, gübreyi, hayvanı ithal eder hale geldik. Bilmediğimiz büyük kuraklıklar, büyük afetler mi yaşandı, dereler mi kurudu ne oldu. Yanlış siyasi tercihler, yanlış politikalar sonucu bu hale geldik ama bu bir kader değil, bu değişmesi mümkün bir hikâye ve biz de onu değiştirmeye Seferihisar’dan başladık. Çünkü biliyoruz ki, gökyüzünde güneş, yeraltında su kaynaklarımız ve olağanüstü güzel iklimimiz var oldukça yaşadıklarımız bir kader değildir ve “başka bir tarım mümkündür.”
En Fazla Göçü Turgut Köyü Alıyor
Bütün Anadolu’da köyden kente göç yaşanırken şu anda içinde bulunduğumuz Turgut köyü nüfusu artan tek köyümüz. Biz bununla iftihar ediyoruz çünkü değerli dostlar eğer köyden kente göç devam ederse köylüde yoksullaşıyor, kentlide yoksullaşıyor, biz buna izin vermeyeceğiz onun için lavantayı dikiyoruz mandalinanın kurusunu yapıyoruz, onun için karakılçık buğdayından ekmek yapıyoruz ve buna devam ediyoruz. Biz kıraathaneler açmayacağız bu memlekette üretime teşvik edeceğimiz açılışlar yapacağız. Üretimi arttıracağız, köylümüzün toprağında üretmesini, hayatını bu üretimle sürdürmesini mümkün kılmaya devam edeceğiz. Varlığınız köylümüze umut oldu bizi yalnız bırakmayın Turgut köyüne daha çok gelin, onların yaşamasına, topraklarındaki üretimi sürdürmesine destek verin dedi “
Festival, 2000 kişilik iftar sofrası ve İftar programı ile tamamlandı.
Bu haber ilgini çekebilir ->  Soyer: “Yaptığımız her şey en çok gençler için”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.