Kentsel dönüşüme aldanmayın

Kentsel dönüşüme aldanmayın
  • 27 Nisan 2017 13:26

Son dönemde inşaat firmalarının yoğun faaliyet gösterdiği kentsel dönüşümle bina yenileme çalışmaları hakkında sektörün öncü ismi BİVA MİMARLIK A.Ş. yönetim kurulu başkanı  Mimar Vahap YILMAZ, evini kentsel dönüşümle yenilemek isteyen kat sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

 

PROJE VE SÖZLEŞMEDE METREKARE BÜYÜTENLERE DİKKAT

 

Biva Mimarlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı  YILMAZ: ” Kentsel dönüşümde proje ve sözleşmeye çok dikkat edilmeli.

 

Bazı inşaat firmaları imar durumuna aykırı taslak projelerle kat maliklerine “daha geniş ev” vaadinde bulunuyor. Taslak projelerde, insanlara büyük metrekareler vaad edip cazip proje sunarak imar mevzuatına aykırı,  yapılamayacak projelerle halkın gözünü boyayıp böylece dürüst firmaları eleme yoluna gidiyorlar.

 

Yaptıkları imar mevzuatına aykırı projeleri sözleşme maddesine “İmar mevzuatına  uygun  proje çizilecektir!” veya “Belediyece bu arsa üzerinde yapılacak binanın imar durumunda veya imar yönetmeliğinde inşaat ruhsatı alıncaya kadar değişiklikler olursa kat planlarında bağımsız bölümlere yansıtılacaktır.” şeklinde  maddeler ekleyip kat maliklerinin bağımsız bölümlerinin verilen projeye uygun yapılmaması halinde hukuki yükümlülüğü üzerlerinden atıyorlar. Diye konuştu. Konuyu bir örnekle açıklayan YILMAZ “Örneğin taban alanı verilen bir arsada imar mevzuatının öngördüğü   binanın oturabileceği alanın dışında daha büyük bir alana binayı oturtup, bu bina için verilen toplam emsal alanını aşarak “ÇIKMA YAPIYORUM” adı altında  emsal alanının  çok üstünde alan kullanabiliyor gibi gösteriyorlar. Daha sonra yaptıkları uygulama projesindeki metre kareler ilk teklifte verdikleri m2 lerin çok altında kalıyor.

 

BELEDİYE MEVZUATINI İNCELEYİN

Kentsel dönüşüm sürecinde kat sahiplerinin  mağdur olmaması için  yürürlükte olan  imar  mevzuatını incelemelerini öneren  Mimar Vahap YILMAZ, “Mevzuatın öngördüğü taban alanının ve emsal alanının üzerine hiç bir şekilde çıkılamaz. Bunu , verilen projeyi belediye yetkililerine göstererek de öğrenebilirsiniz.” dedi.

 

NET SÜPÜRÜLEBİLİR ALAN ÖNEMLİ

Bağımsız bölüm (daire) sahiplerine verilen projede yazılan m²’leri,  ortak alan m²’lerini ilave ederek daha büyük gösterme çabası içinde olan firmalara da dikkat çeken YILMAZ;  “net alan” yani herkesin anlayabileceği şekliyle “süpürge ile süpürülebilen alan” ın mutlaka hesaplanması gerektiğini, asıl daire yaşam alanının bu metrekareler olduğunu dile getirdi.  “Proje karşılaştırması yaparken “süpürülebilir net alan” üzerinden karşılaştırma yapılması gereklidir.” diyen Mimar Vahap YILMAZ, bunun dışında verilen ölçülerin ayrıca değerlendirilmesi en sağlıklı yöntemdir diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Mutlu’dan Mert Fırat’la Konak turu

 

Vahap YILMAZ “İNŞAAT FİRMASI SEÇERKEN FİNANSAL DURUMUNU MUTLAKA ARAŞTIRIN”

“Sektörde yer  alabilmek  için  hiç de etik olmayan şekilde  kendilerinden daha iyi imkanlara, teminatlara sahip inşaat firmalarını karalamaya çalışan kötü niyetli inşaat firmalarının bu dönemde arttığına 

dikkat çeken YILMAZ,  “Bu firmalar sektöre ve kat maliklerine ciddi zararlar verebilmekte gerçek dışı iddia ve ithamlarla finansal açıdan güçlü ve dürüst firmaları lekelemeye çalışarak kat maliklerinin doğru tercih yapmasına engel olmaktadır.

 

Evinizi teslim edeceğiniz inşaat firmalarının, Vergi,  SGK borçlarının olup olmadığını ve bankalar nezdindeki kredibilitesini mutlaka araştırın. Teminat mektuplarına, finansal varlıklarına, çalışan sayılarına, sgk prim borcu olup olmadığına kadar soruşturun dürüst  ve güçlü firmalara evinizi teslim edin” dedi.

 

Biva Mimarlık’ın 300 ‘e yakın çalışanı ile İzmir ve çevresinde 100’e yakın binayı kentsel dönüşüm ile  yenilediklerini söyleyen YILMAZ, “Kat maliklerine olmayacak m²lerle proje veren  firmalar gerçekçi tekliflerin doğru değerlendirilmesini engellemekte ve kat maliklerinin büyük zarara uğramasına neden olmaktadır. Biz yolumuza sağlam adımlarla güçlü finansal yapımızla devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.