Katmerciler TOMA’dan sonra zırhı kuşandı!

Katmerciler TOMA’dan sonra zırhı kuşandı!
  • 31 Ağustos 2016 08:50

Katmerciler ile Türkiye, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile tanıştı. Aslında 1985 yılında kurulan ve 32 yıldır üretim gerçekleştiren Katmerciler, 2010 yılında adım attığı savunma sanayi için şimdi de zırhlı personel taşıyıcıları ile gündeme geldi. 2010 yılında hem borsaya açılan hem de TOMA’ları üretmeye başlayan Katmerciler, terör olaylarının artması sonucu mayın patlamasına dayanıklı olarak geliştirdikleri ‘Khan.D’ ve ‘Kangal’ isimlerindeki iki zırhlı personel taşıyıcısını tanıttı. Doğu ve Güneydoğu’da ihtiyaç duyulan zırhlı taşıyıcıların yanı sıra zırhlı kazıcı, zırhlı koruma kalkanı üretimi de yapan şirket, şimdilik Çiğli’deki fabrikada yılda bin 500 adet zırhlı personel taşıyıcı ve 500 adet de zırhlı silah taşıyıcı üretecek.

YENİ FABRİKA TAMAMLANDI
Katmerciler şirketinin Ankara’da bu yıl yatırımını yaptığı ve önceki gün inşaası tamamlanan yeni fabrikası ise savunma sanayi üretiminin merkezi haline getirilecek. Bu yeni fabrikada 1000 zırhlı araç üretilecek.

Hürriyet’ten Şebnem Turhan’ın haberine göre yılın ilk altı aylık bilançosuna göre 166 milyon 250 bin liralık piyasa değerine sahip şirketin Ankara yatırımı ise 6.9 milyon lira olarak belirlendi. Hisse fiyatı 6.65 lira olan Katmerciler’in 291 çalışanı bulunuyor. Aktif büyüklüğü ise şirketin ilk 6 ay itibariyle 245.6 milyon lira ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

ZIRHLI TAŞIYICILAR

Şubat ayında 10.5 milyon liralık yeni zırhlı araç siparişi alan Katmerciler, oldukça inovatif bir şirket olarak öne çıkıyor. 2010 yılına kadar itfaiye ve taşıma araçları grubunda üretim yapan Katmerciler, ilk TOMA’yı 2010 yılında üretti. Aynı yılın kasım ayında ise borsaya açılan şirket Gezi olaylarında TOMA’ların ön planda çıkmasıyla emniyetin ve İçişleri Bakanlığı’nın bir çok ihalesini kazanmayı başardı.

Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yer aldığı İSO 500’e üretimden satışlar bazında 286 milyon lira gelirle 409’uncu sıradan giriş yapan Katmerciler en büyük ihracatçılarının yer aldığı TİM1000 listesinde de 518’inci sırada sektörünün temsilcisi.

49 ÜLKEYE İHRACAT

Katmerciler bugün 49 ülkeye ihracat yapan bir şirket. TOMA ile savunma sanayinin yeni gücü olmaya doğru yürüyen Katmercilerin NATO standartlarında geliştirdiği zırhlı personel taşıyıcıları Khan.D ve Kangal ile dikkat çekmeye başladı. Savunma sanayine yönelik araç portföyünde ayrıca zırhlı kazıcı yükleyici iş makinası ve koruma kalkanı da bulunan şirket, ürün portföyünü uluslararası fuarlarda da tanıtıyor. Haziran ayında Paris’te yapılan EUROSATORY fuarında Khan.D’yi ilk kez sergileyen şirket, eylül sonunda Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek 2. Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı’nda katılacak. Ayrıca Khan.D ve Kangal ile diğer zırhlı ürünler kasım ayındaki 3. High Tech Port by MÜSİAD Fuarı ile Avrasya Güvenlik ve Trafik Fuarı’nda gösterilecek.

Bu haber ilgini çekebilir ->  “Kum saati işlemeye başladı.”

KATMERCİLER’İN YENİ ÜRÜNLERİ

Balistik korumalı TOMA: Türkiye’de son altı yılda üretilen, Türkiye’de kullanılan TOMA’ların pek çoğunu Katmerciler üretti. Son geliştirdiği balistik korumalı TOMA, 5 bin litre su, 80 litre köpük, 60 litre boya ve 60 litre gaz tankına sahip.

Zırhlı personel taşıyıcılar: Khan.D ve Kangal: NATO standartlarında geliştirilen, balistik koruması güçlendirilmiş, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek güvenlik sağlayan, 4×4 özellikli, iki farklı zırhlı personel taşıyıcı aracı yeni dönemin ürünleri.

– Khan.D: 8 personel taşıma kapasitesine sahip. Araç, 5010 mm uzunluğunda, 2330 mm yüksekliğinde, 2050 mm genişliğinde. Boş ağırlığı 4930, taşıma kapasitesi 1000 kilogram. Saatte 130 km hıza ulaşabilen araç 286 beygir gücünde. Yüzde 60’lık dik eğime tırmanabilirken, yüzde 30’luk yan eğimde manevra yapabiliyor. Balistik korumalı yakıt tankı kapasitesi 138 litre.

– Kangal: Uzunluğu 6895 mm, yüksekliği 3010 mm, genişliği 2470 mm. Saatte 100 kilometre hıza ulaşabilen, 300 beygir gücündeki araç 10 kişilik kapasiteye sahip. Araç yüzde 60’lık arazide dik tırmanabilirken yüzde 32’lik yan eğimli arazide manevra yapabiliyor. Muharebe ağırlığı 14 tona kadar çıkabilen araç 2.500 kg’a kadar taşıma kapasitesine sahip. Araç, 1.5 metre derinliğindeki sudan geçebiliyor.

Zırhlı kazıcı yükleyici iş makinesi: 4×4 özelliğinde. Makine, yengeç yürüyüş sistemine sahip ve kumanda sistemi tam hidrostatik. Operatör koltuğu çok yönlü ayarlanabilir ve süspansiyonlu özellikte. Makinanın tamamında kullanılan boya, yangın geciktirici, alev yaymayan (anti-flame) ısı izolasyonlu. Taşıttan çıkılmadan otomatik açılıp kapanabilir ön cam korumasına sahip. Farlar, ön ve arka sis farları ile yan aynalar taşlı ve sopalı saldırılara karşı koruma altında.

Koruma kalkanı: Kalkan, silahları ile 36 kişiye kadar koruma sağlıyor. Doğrudan öldürücü olmayan silahların atımında kullanılmak üzere özellikle tasarlanmış atış portlarına sahip. 3 metre yüksekliğe kadar kaldırılabilme özelliği ile hızlı müdahale güçlerinin intikali için bir kapı olarak da kullanılabiliyor. Seyahat halinde sert arazide darbe emebiliyor. Bariyer olarak hizmet vermek üzere insansız olarak yerinde bırakılabilir. (Hürriyet)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.