İEF 85. Kez Kapılarını Açtı

İEF 85. Kez Kapılarını Açtı
  • 26 Ağustos 2016 20:56

Gizem Çetinkol – Gazete Ege/ İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl 26 Ağustos – 4 Eylül 2016 tarihlerinde 85. kez organize ediliyor. Kapılarını 85. Kez açan İEF’nin ana teması inovasyon olurken, partner Ülke Malezya ve Onur konuğu il ise Manisa seçildi.

42 Ülke Fuar’da Buluştu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde Kültürpark  Lozan kapısında gerçekleşen açılış törenine; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer,  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Yön. Kur. Bşk. Ender Yorgancılar, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Tekstil ve Ham. İhr. Bir. Yön. Kur. Bşk// EİB Koord. Bşk. M. Sabri Ünlütürk, Matrade Ceo’su Dato’Dzulkifli Mahmud, Malezya Büyükelçisi H.E. Abd Razak Bin Abdul Wahab, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

85.İzmir Enternasyonal Fuarı’nın resmi açılış törenine katılan yabancı heyetler ise şöyle; Bangladeş Büyükelçisi Allama Siddiki, Irak Planlanma Bakanı Salman Al-Jumaili, Kosova Cumhuriyeti Altyapı Bakan Yardımcısı Hanefi Muharremi, Kosova Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, Kosova Tarım, Ormancılık ve Kırsal Kalkınma Bakan Yardımcısı Kurtan Kajtazi, KKTC Ticaret Bakanı Sunat Atun, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Planlama Bakanı Taher Jehaimi, Malezya Türkiye Büyükelçisi He Abdul Razak Abdul Wahab, Nijer Türkiye Büyükelçisi Adam Abdoulaye Danmaradi, Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Sudan Sanayi Bakanı Mohamed Yuosof Ali, Afganistan, Angola, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Hindistan, İsrail, Özbekistan, Peru, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Tacikistan, Tunus ve Vietnam üst düzey yetkilileri katıldı.

10 gün boyunca, katılımcılar, etkinlikler ve delegasyon kapsamında ABD, Afganistan, Almanya, Angola, Arjantin, Avusturalya, Bangladeş, Belçika, Çad, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator Ginesi, Estonya, Fildişi Sahilleri, Fransa, Gine, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsrail, İsveç, İtalya, Kamerun, Katar, Kosova, KKTC, Küba, Libya, Malezya, Nijer, Özbekistan, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Sudan, Tacikistan, Tunus, Ukrayna, Vietnam, Yeni Zelanda olmak üzere 42 ülke fuarda buluşacak.

“İnovasyon” Temasıyla Açıldı

Tasarım ve inovasyon kenti olma hedefiyle hareket eden İzmir’de, bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin fuarcılık çınarı; İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ana teması “inovasyon” olarak belirlendi. İnovasyon temalı fuarın logo çalışması ise sonsuzluk simgesinin seksen beş rakamıyla birleştirilmesiyle oluşturuldu.

Tema kapsamında teknoparklardan maker hareketine; dünyaca ünlü markalardan yazılım teknolojilerine kadar ana tema ile ilgili önemli isimler 2 No’lu Hol’de buluştu. Fuar’a; İzmir Ekonomi Üniversitesi Teknopark, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark,  Hacettepe Üniversitesi Teknopark, Yaşar Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, ODTÜ Teknokent, Zafer Teknokent, Fırat Teknoloji Transfer Ofisi ve Marmara Teknokent katılıyor. Öte yandan dünyada hızla yayılan ve her geçen gün daha çok insanın dahil olduğu yeni akım Maker Hareketi’de 10 gün boyunca fuar ziyaretçilerine yaratıcı fikirlerini gerçekleştirme konusunda rehber olacak.

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarihten alıntılar yaparak İzmir Enternasyonel Fuar’ının önemini öne çıkardı. Başkan Kocaoğlu, “85 yıl önce bu fuar açılırken, insanlık tarihinin en kanlı çarpışması olan 2. Dünya Savaşı henüz başlamamış, Churchill İngiltere Başbakanlığı’na seçilmemiş, Hitler henüz Şansölye olmamıştı. Bugün parmakla gösterilen pek çok ülke, o yılların haritasında yoktu. Fotokopi makinesi henüz icat edilmemiş, Türkiye olimpiyatlarda henüz hiç madalya kazanamamıştı. Hatta uzaya çıkan ilk insan henüz doğmamıştı bile… Az sonra gerçekleştireceğimiz açılışın “sıradan bir kurdele kesme töreni olmadığının” altını çizmek için söylüyorum bunları. Dile kolay, tam 85 yıl.. En popüler, en güçlü şirketlerin bile ortalama 45 yıl ayakta kalabildiği, ortalama insan ömrünün iyimser bir rakamla 75’i aşamadığı bir dünyada, İzmir’de atılan bu temel, 85 yıldır dimdik ayakta duruyor. Dünya ile entegre çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temeli, İzmir Fuarı, Mustafa Kemal Atatürk’le başlayan aydınlanma devriminin en önemli adımlarından birisi, Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir İzmir klasiğidir. Bu yüzden İzmir Fuarı, İzmir’i İzmir yapan değerlerin başında geliyor. Ve İzmirliler, böyle bir fuara sahip olmaktan büyük gurur duyuyor. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda bu kritik rolün İzmir’e verilmesi, elbette tesadüf değil! İzmir; varlarıyla, duruşuyla, konumuyla, halkının yaşantı biçimi ve Türkiye’nin demokrasi tarihi içindeki liderliğiyle çok özel bir kenttir” diye konuştu.

“İzmir, demokrasiye olan inancını hiçbir zaman yitirmeyecektir”

İzmir için demokrasinin önemine vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, “Bizim için demokrasi; insanların onuru, huzuru ve mutluluğunun en büyük teminatıdır. Evet; ilk olmak, öncü olabilmek önemlidir. Ama bu önderlik vasfını yaşatabilmek ve geleceğe taşıyabilmek de bir o kadar önem taşır. Bizler, Ulu önderimizin verdiği “İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti yapma” görevini layıkıyla yerine getirmenin çabası içindeyiz. Bu yolda devraldığımız bayrağı, yere düşürmeden, bizden sonrakilere devretmenin sorumluluğunu asla unutmuyoruz. Bu yıl sizlere, uzun süre konuşulacak, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir fuar hazırlamaya çalıştık. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve elbette ana sponsorumuz Folkart ile inovasyon sponsorumuz Vestel’e huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Onur konuğu ilimiz Manisa ile partner ülke Malezya’ya tüm hemşehrilerim adına “hoş geldiniz” diyorum. Barışın, hoşgörünün, özgürlüğün ve demokrasinin kenti aydınlık İzmir’den; 85 yıllık “Müstesna bir Cumhuriyet eseri” olan İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan, tüm dünyaya sevgilerimizi ve selamlarımızı gönderiyorum. Başta, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bir sembol haline getiren unutulmaz belediye başkanımız Dr. Behçet Uz olmak üzere, bu fuara büyük emekleri geçen, katkı koyan tüm belediye başkanlarımızı ve elbette rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina’yı da, minnetle ve şükranla anıyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ardından konuşmasını gerçekleştiren, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Sizlere tarih ve kültür şehri Manisa’dan sevgi ve saygı getirdim. İEF’nin Ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Barışın, birlik ve beraberliğin noktasında olmak gurur veriyor. 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimin ardından birlik ve beraberlikle bu olayı püskürten Türkiye gücünü tüm dünyaya göstermiştir. Ulu önder Mustafa kemal Atatürk’e demokrasiye sahip çıkacağımızı anlatmış olduk. Dün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve konvoyunu hedef alan alçakça saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan evladımıza rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bizi bölmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Ne yazık ki bir kötü haberde bu sabah Cizre’den geldi.  11 polisimiz şehit oldu ve 78 yaralımız var gözü dönmüş terör örgütünü lanetliyorum. İzmir’den sonra Ege bölgesinde en büyük ili olan Manisa’da Osmanlıda büyük bir zamanını ilimizde geçirmiş bu yüzden de şehzadeler şehri denmektedir. Bu ili daha iyi boyutlara taşımak için yatırımlarımızı yaparak gelecek nesillere çağdaş bir Manisa bırakmaya çalışıyoruz. 2009 yılından bu yana yüzde 95 başarıyla maden kurslarımıza devam ediyoruz. Büyükşehir olmamızla bitlikte tüm ilçelere yaydık şuanda 6300 gencimize eğitim vermekteyiz. Son sınavlarda başarılarımız yüzde 97’ye çıkardık. TÜİK araştırmalarına göre 2. sıradayız, gelişen sanayi, tarımı ve eğitim ile ilimizi bu fuarda tanıtacak olmaktan gurur duyuyoruz. İnsanlığın somut olmayan mirası olarak UNESCO’dayız” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  “Çocukların aydınlık zihinleri rehberimiz olacak”

“Teröre Karşı birlik olmak, yanlışlar söylemeye engel değildir”

Fuar açılışında konuşan bir diğer isimde CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke oldu. Terör olaylarının hükümetin yanlış politikalarından kaynaklandığını öne süren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Böke “Cizre’den acı haberlerle güne başladık gün geçmiyor ki kötü haber almayalım 11 polisimiz şehit oldu, 78 canımız yaralandı. Daha dün Genel Başkanımıza yönelik bir saldırı oldu orada da 1 askerimiz şehit oldu hepsine rahmet diliyoruz. Milletimizin başı sağolsun. Bu hafta Cerablus’a girmiş askerlerimizin sağ salim sevdiklerine kavuşmasını diliyoruz. Genel Başkanımıza yapılan saldırı kabul edilebilir değil. CHP her zaman teröre karşı net bir tavır sergilemiştir. Hainler şunu bilmeli bu saldırılar bizi yıldıramaz, zor zamanlarda her zaman ayağa kalkmayı bildik. CHP Bu ülkenin kurucu felsefesine ve kurucusuna bağlıdır bu zor günleri birlik içinde aşacağız ancak bu gördüğümüz yanlışları söylememek, yanlışlara susmak değildir. Daha fazla demokrasiye ihtiyaç vardır. Ana mualefet olarak yanlışları söylemeye, çözüm sunmak zorundayız. Yaşadığımız sıkıntılar 14 yılda yapılan hatalardan kaynaklanmaktadır. Umuyoruz ki bu düzeltilir. Demokrasi, laik eğitim, özgür basın devlette riyakatin esas hale gelmesi asıl çözümdür. Teröre karşı birlik olmak, teröre karşı çözümleri konuşmaya engel değildir. Bu anlattığımız değerleri taşıyan ilde bu fuarı açıyor olmak bir mutluluktur. İzin verirseniz inovasyondan ne anladığımı söylemek istiyorum, inovasyon yenilik ama eskiyi yakıp yıkmadan yenilemedir. Geleneği yıkmadan geleceği inşaa etmek. Siyasette de ihtiyaç duyduğumuz inovasyondur. Bu sebeple de 85 yıllık bir geleneği yıkmadan gelişmeliyiz. İnovasyon siyaset kadar cebimizi kurtaran ve Türkiye’nin vasatlıktan kurtulası içinde bir anahtardır. Bundan sonra Türkiye’nin de geleceğini yazan bir kelime olsun. Kısacası kalkınma için inovasyona , inovasyon için özgürlüğe ihtiyacımız var inşallah bu fuar yeniklerin habercisi olur” diye konuştu.

85.İzmir Enternasyonel Fuarı açılışında konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, “İzmir’in sosya ekonomik gelişmişliğinin kentle özdeşleşen fuarının 85. Kez kapılarını açmış olmasının heyecanını yaşıyoruz. Gelen tüm misafirlere hoşgeldiniz demek istiyorum. Fuarın ilimize ülkemize kuruluş ve firmalara yararlı olmasını diliyorum. Bugün 26 Ağustos büyük taaruzun başlangıcı, bugüne kadar ve bugün şehit olmuş evlatlarımıza rahmet diliyorum. İzmir’in kendini geliştirmesine fuarın etkisi olduğunun bilincindeyiz örnek bir fuar düzenlenmesi bizi mutlu ediyor. ,Manisa’yı ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Her ne kadar bize uzak olsa da kalben yakın olan Malezya’yı selamlıyor ve ağırlıyoruz. İzmir gelişimde öncü olacaktır. Ana temanın inovasyon seçilmesi çok güzel, 85. İEF gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İZMİRLİLERE TEŞEKKÜR

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in kalkınma mesajlarının ardından kürsüye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü konuşmasını gerçekleştirdi. Birlik ve beraberlik mesajlarıyla sözlerine başlayan Özlü, CHP Lideri’ne geçmiş olsun diledi.

İEF’nin Türkiye ticaretindeki önemine değinen Özlü, “ Dünyanın en önemli ve kapsamlı fuarlarından birine ev sahipliği yapan İzmirlileri tebrik ediyorum.  İzmir’in bu ticarete başkentlik yapması bir tesadüf değildir. İzmir farklı medeniyetlerle bir arada yaşamış bir hoşgörü kentidir. İzmir fuarı her geçen yıl daha da önemli bir organizasyon haline geliyor” ifadelerini kullandı.

İNOVASYON TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Bakanlık olarak ülke genelinde arge ve inovasyon çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden Özlü, teknolojik çalışmaların arttırılarak katma değeri yüksek ürünleri arttırmanın gerekli olduğunu söyledi. Özlü,” İnovasyon konusu bizim için önemi ve değerini daha da arttırıyor. Türkiye’de ihracatı arttırmanın yolu sanayi ürünlerini arttırmaktan geçiyor. Bunun için de teknolojik yatırımlara önem vermemiz gerekiyor. Türkiye’de bu yüzde Ar – Ge ve inovasyon çalışmalarına hız katıyoruz” şeklinde konuştu.

İZMİR’E YATIRIM ÇAĞRISI

Yabancı yatırımcılara İzmir’de yatırım çağrısı yapan Bakan Özlü, “Türk firmalar ile karşılıklı yatırım yapmak çok önemli ama bunlar yeterli değil. Sizleri buraya yatırım yapmaya, araştırma merkezleri kurmaya davet ediyoruz. İzmir bunun için çok önemli bir merkezdir. Türkiye’de yerli yabancı firma ayrımı yoktur. Yerli fabrikalar hangi imkanlardan yararlanıyorsa, yabancılar da o imkanlardan yararlanıyor” dedi.

15 TEMMUZ’DA NE YAŞANDIĞINI SORUN

Yabancı konuklara FETÖ’nün iyi bir şekilde analiz edilmesini söyleyen Bakan özlü konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Türkiye’yi istikrarsız bir ülke haline getirmek için büyük oyunlar oynanıyor. Tüm bunlarla mücadele edecek güce sahiptir. Türkiye bu süreçte yalnız bırakılmıştır. Türkler dünya demokrasisinin de onurunu kurtarmıştır. Böyle bir zamanda bizimle birlikte burada olmanız önemli bir anlam taşıyor. Lütfen buradaki temaslarınızı yaparken 15 Temmuz sürecinde neler yaşandığını muhataplarınıza sorun. FETÖ’nün sinsi bir yapı olduğunu göreceksiniz. Sizlerin ülkesinde vakıfları ve okulları olduğunu biliyoruz. Temaslarınız sürecinde bu yapının sizler içinde nasıl tehlikeli olabileceğini ülkenizde anlatın. Bu konuda özellikle iş insanlarının büyük önemi olacağını inanıyorum. Terör olaylarının iş hayatını ve ekonomiyi nasıl olumsuz etkilediğini en iyi siz biliyorsunuz. Burada sadece ticaretin değil barışın da güçleneceği inancındayım.”

FUAR TURU

Açılış konuşmaları ve kurdele kesiminin ardından Bakan Özlü, Başkan Kocaoğlu ve beraberindeki protokol 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı tura çıktı. Protokol, Kültürpark’ın her alanına yayılan organizasyonda dans gösterileri arasında tur atılırken, partner ülke Malezya ve onur il Manisa’nın stantları  gezilerek’ katılımcılarla bir araya geldi.

Heyecan Dorukta

Ana Sponsor Folkart’ın İzmir’e getirdiği dünyaca ünlü serbest stil motokros gösteri ekibi FMX Blackliner; fuar süresince Lozan Kapısı girişi, Pakistan Pavyonu önüne kurulacak olan parkurda nefes kesen gösterileriyle izleyenleri büyüleyecek. Açılış töreni ardından ilk şovunu gerçekleştiren ekip, görkemli şovlarını Fuar sokaklarına taşıdı.

Konserler Murat Boz ile Başladı

Ticaret, eğlence, kültür, sanat ve inovasyonun buluştuğu 85. İzmir Enternasyonal Fuarı, Murat Boz’un Migros sponsorluğunda gerçekleştireceği konserle başladı. 7’den 77’ye her yaşa hitap eden etkinlikleriyle İEF, bu yıl sinema gösterimleri, söyleşiler, sergiler, tiyatro oyunları, dans gösterileri, sokak etkinlikleri gibi birçok özel etkinlik düzenleniyor. Cazdan popa, rock müzikten arabeske birbirinden keyifli konserlerle ziyaretçiler müziğe doyacak.

T.C. Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda hol ziyaret saatleri 16.00 – 23.00, Fuar Çarşısı için ise 12.00 – 00.00 olarak belirlendi.

Fuara giriş ücretleri İzmirim Kart için tam 3 TL, öğrenci 2 TL iken jetonla giriş 3 TL. Ayrıca engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi, elektronik kart sahipleri ücretsiz olarak fuara girebilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.