Hayatla yeniden barıştı

Hayatla yeniden barıştı
  • 13 Ekim 2017 11:30

Ülkemizde sık görülen bir hastalık.. Morbid obezite..

Hastaların harcadığından fazla kalori alması ve kalorilerin yağa dönüşerek depolanması sonucu oluşan bir hastalık.

Servet Laçinkaya’da morbid obezite hastasıydı. Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde danışma görevlisi Laçinkaya hayatının zorlaşmasıyla birlikte çalıştığı hastanede tüp mide ameliyatı olmaya karar verdi. 120 kilo olan Laçinkaya şimdi 75 kilo ve artık çok daha mutlu.

Hikayesini şöyle anlatıyor Servet Laçinkaya:

“Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde danışma personeliyim. Kendimi bildim bileli kiloyla başım dertteydi. Diyetisyenlere, özel kliniklere de gittim. Kilo verip geri aldığım da oldu. Kuşadası’nda aquaparka gitmiştim. Beni almadılar. Sizin gibi kilolu kişileri bot taşıyamaz alamayız dediler. Yaşadığım bu olaydan sonra kilo verme konusunda kararımı vermiştim artık.

Hayatla yeniden barıştı

Tüp mide ameliyatı olmaya gelen çok sayıda hasta olmaya başlamıştı. Dikkatimi çekti ve bende araştırdım. Daha sonra doktorlara başvurdum ve benim de ameliyat olabileceğimi belirttiler. Kilomdan dolayı artık şeker hastası adayı olmuştum.

Eşimin ameliyat konusunda desteği oldu. “Ben seni destekliyorum bu ameliyatı olmasın” dedi. Kendisine riskli olduğunu, ameliyat sonrasında da bana bakması gerektiğini söylesem de onun bu desteği beni daha da cesaretlendirdi.

Ameliyattan önce çorabımı kendim giyemiyordum. Ayakkabımı kendim bağlayamıyordum. Galoş giyemiyordum. Şimdi tüm ihtiyaçlarımı kendim karşılayabiliyorum. Çevremde benden görüp ameliyat olmaya karar veren tanıdıklarım da var. 

Hayatla yeniden barıştı

Ameliyat sonrasında hiçbir sıkıntı çekmedim. Diyet programımı harfiyen uyguladım. Keşke bu ameliyatı daha önce olsaydım diyorum.

Servet Laçinkaya’nın ameliyatını gerçekleştiren Doktor Abdülkadir Korkmaz ise Laçinkaya’nın başarılı bir ameliyat öncesi ve sonrası süreç geçirdiğini belirtti. 

Hayatla yeniden barıştı

Tüp mide ameliyatı ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Doktor Abdülkadir Korkmaz şunları söyledi:

“18-65 yaş arası her hasta tüp mide ameliyatı olabilir. Kilo boy oranı yüzde kırk üzerinde olanlar ameliyat olabilir. Ameliyat öncesi hazırlık 1 ay kadar sürüyor. Ayrıntılı testler yapılıyor, hastamız diyet programı uyguluyor. Ciddi bir sıkıntısı yoksa ameliyata alıyoruz. Ameliyatımız 45 dakika – 1 saat kadar sürüyor. Hastamızı uyutarak kapalı ameliyat yapıyoruz. Genelde 5 tane karın duvarı açarak midenin yüzde seksenini alıyoruz.

Operasyon sonrası hastamız 1 hafta kadar hastanede yatıyor. 1 aya kadar sulu gıdalar tüketiyor. 15 günden itibaren püreye de geçiyoruz.  Operasyondan 1 ay sonra yüksek kalorili olmayan gıdaları tüketebilir hastalar.

Kapalı bir ameliyat yaptığımız için vücutta belirgin iz kalması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak estetik bir operasyon olmadığı için vücutta sarkmalar olabiliyor. Tüp mide ameliyatından 1 yıl sonra hastamız estetik operasyon geçirerek sarkmaların da önüne geçebiliyor. 1. Aydan sonra hastalarımız her türlü spora başlayabiliyor.

Kiloya bağlı olarak hamile kalamayan hastalarımız da oluyor. Ameliyattan sonra hamile kalan hastalarımız oldu. İlk 6 ay önermiyoruz ama sonrasında bir sıkıntı olmuyor. Ameliyat şeker hastalığı tedavisi için de oldukça önemli. İnsülin kullanmayan şeker hastaları ameliyatla birlikte ilaç kullanımından da kurtuluyorlar.”

Hayatla yeniden barıştı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.