Giritli Türkler, Karantina’da buluştu

Giritli Türkler, Karantina’da buluştu
  • 17 Aralık 2018 11:36

Urla Belediyesi, Buca Belediyesi ve İzmir Giritliler Derneği’nin işbirliğiyle 7. “Mübadelede Girit’ten İzmir’e İlk Adım” etkinliği Urla Karantina Adası’nda gerçekleşti.

Yapılan etkinlikle Giritli mübadillerin torunları Urla’nın Karantina Adası’nda yer alan Tahaffuzhane’de buluştu. Etkinliğe Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Milletvekilleri Zeynep Altıok Akatlı, Alaattin Yüksel ve Musa Çam, Belediye Meclis Üyeleri, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz, İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mübadele döneminde henüz 7 yaşında olup ve şuan 101 yaşında olan Nusret İzmit, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi ve üyeleri, Tire, Manisa, Ayvalık ve İzmir Girit Mübadilleri Dernekleri, İzmir ve Urlalı Giritliler katıldı.

“Bugün,  Giritli Türk mübadillerimizi ve onların 95 yıl önce yaşadıkları hüzünlü göçü anmak, o günlerin anıları tazelemek için bir araya geldik” sözleriyle konuşmasına başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Yaklaşık İki milyon kişinin yer değiştirmesi şüphesiz ki, insanlık tarihinin en hareketli mübadele eylemiydi. Lozan Barış Antlaşması gereği yaşanan bu göçün Atalarımızda bıraktığı derin izler bizlere de nakil olmuş, hüzünlü hikâyelerin mekânı olan bu topraklarda yaşıyor olmak, bizlere de atalarımızın yaşadığı acıları hissettirmiştir. Geçmişe dokunmak isteyen herkesin istediğinde ziyaret edebileceği bir müze olarak Tahaffuzhanemizin halka açılmasını umut ediyor, Çekilen acıların bir daha yaşanmaması diliyorum. Bizler değerlerimize, geçmişimize sahip çıkıp, çocuklarımıza aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

Giritli Türkler, Karantina’da buluştu

UYAR: “TAHAFFUZHANEMİZ BİR MÜZE OLARAK HERKESE KAPILARINI AÇACAK”

Dünyada ayakta kalmayı başarmış tescilli tek Tahaffuzhane olduğunu belirten Uyar;  şöyle devam etti:

“Urla Karantina Adası mübadil atalarımızın Türk topraklarına girişine izin veren sağlık merkezidir. Amerika’daki ve Hırvatistan’daki adalarla birlikte dünyadaki tescilli 3 karantina adasından biridir. Köklü bir tarihin emanetçileriyiz. Bizler bu tarih kokan yerimizi her zaman müze olarak görmek istedik. Ve ne mutlu bize ki Türkiye Hudut Sahilleri Genel Müdürlüğümüzden müjdeli haber geldi. Karantina Adamız ve Tahaffuzhanemiz bir müze olarak herkese kapılarını açacak. Proje, ihale ve restorasyon sürecinin en kısa zamanda tamamlanmasını umut ediyoruz.”

İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ise: “Bu adaya gelmemiz, Tahaffuzhane’nin önünde etkinlikler yapmamızdan dolayı çok heyecanlandığım ve her sene heyecanım daha da çok artarak devam ediyor. Bu adada tarih var, yaşanmışlıklar var, hüzün var. 1923 yılında toplam 1026 kişi çıkmış yola buraya ise 1027 kişi inmişler. Kimisine hüzün kimisine yeni bir hayat olmuş o gemi. Ben etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Eşki Işıkkent’te vatandaşla buluştu

Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz: “Restorasyon süreciyle birlikte Tahaffuzhane Binası’nın da müze olma süreci başlayacak. Tahaffuzhane her yıl artarak ziyaretçi akınına uğruyor. İlerleyen zamanlarda bu sayının çok daha fazla olacağından eminiz. Adnan Kavur Başkanımın da dediği gibi burada tarih ve hüzün var. Bu yeri herkesin görmesini isteriz” şeklinde konuştu.  Etkinlik, Buca Belediyesi Halk Oyunları ve Ege Üniversitesi Girit Halk Dansları gösterileri ile devam etti.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.