Gaziemir’de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye’nin gururu

Gaziemir’de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye’nin gururu
  • 25 Nisan 2019 14:10

GAZETE EGE \ SELCAN ŞERİFAKİ

Engelli Dostu kent İzmir’de engelli gençler tarafından benimsenen ve yayılan ardından tüm Türkiye’deki engelliler tarafından oynanmaya başlayan Boccia Sporu engelli gençlere hem yaşama sevinci veriyor hem de bununla beraber başarılar da arka arkaya geliyor. İzmir’de göğsümüzü kabartan engelli sporcularımız son olarak Türkiye genelinde gerçekleşen müsabakalarda şampiyonluğa adını yazdırdı. Gaziemir Belediyesi’ne bağlı Boccia Spor Takımı Sporcularımız Antalya’dan şampiyonluk kupası ile geri döndü. Engelli Sporcular  Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya ilk hediyelerini vermiş oldu.  Arda’nın gençleri final müsabakasına uğurlaması ve yurda dönerkende zaferi sporcularla birlikte kutlaması takımın başarısını daha da perçinledi. Boccia’da başarımız bununla da sınırlı kalmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi’nden engelli sporcumuzlarımızda bireysel bazda şampiyonluklarla  İzmir’e döndüler.Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu

Halil Arda engelli gençlerimize desteğiyle güç verdi
Boccia sporunu İzmir’deki gençlerle tanıştıran isimlerden İzmir Direnen Engelsiz Gençlik ve Spor Kurulu Kurucusu ve üyesi Metin Çınar, elde ettikleri başarı ile çabalarının meyve verdiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek; “Bu bizim için büyük onur. Bu sporu sıfırdan aldık ve Türkiye’ye yaydık. Bu çocuklarımız çok farklı alanlarda spor yapamaz. Boccia güç gerektirmeyen bir spor. Bu anlamda onlara umut oldu. Onların neşesi ve hayat kaynağı olduk. Bu bizim için büyük mutluluk. Engelilik konusunda başta Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve diğer ilçe belediye başkanlarımız bu dönem daha da hassas. Gaziemir Belediye Başkanımız Halil Arda, onlara güç verdi. 23 Nisan kutlamalarını bırakıp, takımı uğurladı. Bu durumda engelli sporcularımıza güç verdi, umut oldu. Türkiye Şampiyonu olan çocukları da karşılaması yine bizim için çok önemliydi.Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.  Gaziemir’deki Kemal Koç Hocamız çocuklarımızı yıllardır özveri ile çalıştırarak, onları bu hale getirdi” diye konuştu. Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu

Türkiye Boccia ile nasıl tanıştı?

Engellilere yönelik yaptığı çalışmalar ile bilinen İzmir’de, 2013’te gerçekleştirilen  İzmir Direnen Engelsiz Gençlik ve Spor Kulubü kurucusu ve yürütme Kurulu üyesi Metin Çınar, “Ben kendi adıma söyleyim çocuklarıma bir onur madalyası olarak bırakacağım bu sporu. Şöyle ki,2010 yıllarında tekerlekli sandalye milli takım  antrönörü meleğimiz Dianna Fower Amerikalı bir bayan.  Bu oyunu görüyor ve sonra İzmir’de tekerlekli sandalya serisinde milli gururumuz,   olimpik gururumuz Büşra’yı çalıştırdığı dönemlerde Boccia’yı bize tanıtmaya çalıştı. İşte birkaç rampa ile  2 engelli gencimizle Buca’da  sporu tanıştırmaya çalışıyordu. Engellilere hizmet etmek öyle bir şey ki; bir bireyin tek başına yapabileceği bir şey değil. Takımdaşlık olması gerekir. Bu takımda Uğur Yelekli, Funda Doğankapıkuran, Kemal Koç,üniversite öğrencileri ve basın emekçilerinde içinde olduğu güzel bir takım olmuştuk. Aynı zamanda Konak Kent Konseyi Engelli Meclisi’nde çalıştığımız dönemde bize  Fower anlattı ve  biz o sporu aldık. Şanslı olduğumuz bir dönemdi ve birkaç yıl içerisinde sporcularımız tarafından spor benimsendi. 2013 yılında Engelsiz İzmir Projesi Uluslararası düzeyde yapılıyordu. Biz Boccia’yı Engelsiz İzmir Kongresi gündeminin içine aldık. Celal Atik Sporu’nun merdivenlerinin altında 5-6 sporcu ile başladığımız spor başta Balçova Belediye Başkanımız Mehmet Ali Çalkaya’nın da destekleriyle bu sporu İzmir’den aldığımız güç ile Türkiye’ye yayıldı. Diğer illere de hayırseverlerimiz ile Türkiye’deki aldığımız malzemeleri rampası ve başlıklarını üreterek bir  esnafımız Halil Kaya üretti ve  hibe etti. Malzemelerin üretimini sağladıktan sonra da İzmir’de sporcuları davet ettik,  bu sporun yayılmasını sağladık” ifadelerini kullandı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

 

Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu

Türkiye’de 16. branş oldu 

Çınar, İzmir’den Türkiye’ye yayılan engellilerin severek oynadığı sporun Türkiye ile tanışmasını da bu sözlerle ifade etti: “İnsanlar o dönem nedir bu spor diyerek İzmir’e geldi? Oradaki çalışmaları da görüp, destek vererek,Boccia’nın tanımını yaptık. Merdiven altında başladığımız bu sporu önce belediyelerimizin desteği ile 100’e yakın sporcuya ulaştık. Onları eğittik ve kendi ilçelerinde bu sporun yayılmasını sağladılar. Ardından da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Kültür ve Spor Daire Başkanı Murat Özel ve Spor Kulüp Müdürü Adalet Okkan destekleriyle bu branş büyükşehirde açıldı.  Branş açıldıktan sonra Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nda 16. branş olarak açılmasına da vesile olduk. Böylelikle bu sporun Türkiye’de yayılmasına ve sevilmesine vesile olduk.”

Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu

Boccia nedir? Nasıl oynanır? 

Bu oyunun önemli bir özelliği bulunmaktadır. Bu özellik ise, bu oyunu bedensel engelli ve tekerli sandalyeye bağlı kişilerin oynamasıdır. Bu özelliği nedeniyle, bedensel engellileri spora teşvik amacıyla bu oyun büyük bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda bu oyunun paralimpik olimpiyatlarında oynanması da, oyunun dünya çapında ne denli ilgi çekici olduğunun bir simgesidir.

Boccia kavramı, bir spor dalı olmakla birlikte, kökeni İtalyaya dayanan bir spor olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu spor, olimpiyat oyunlarında oynanmakla birlikte olimpiyatların “paralimpik oyunlar” adı altında yer almaktadır.Bu spor, meşin toplarla oynanır ve oyundaki amaç hedef topu kendi toplarına yaklaştırmak ve rakibin toplarından uzaklaştırmak üzerine oynanmaktadır.

Bu oyun, iki takım halinde oynanmaktadır. Oyunun hemen başlangıcında, hedef top ile başlar. Oyun alanının herhangi bir bölgesine atılır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılması gereken topların gitmesi gereken bölge özelliğini taşımaktadır. Örnek vermek gerekirse, başlangıç atışını yapan sporcu, topu öncelikle ilk başta atılan topun yakınına atmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda, topun küçük topa erişilmesini zorlaştıran yere atılması da önemlidir. Yani ilk top küçük topun hemen önüne atılırsa, takım bir avantaj yakalamış olmaktadır. Eğer sporcu böyle bir atış gerçekleştirirse, hem küçük topun yer korunmuş hem de ilk top diğer topa yakın bir noktaya konumlanmış olmaktadır.

Türkiye’nin ve İzmir’in gururu sporcularımızın kupa sevincinden kareler; 

Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu  Gaziemir'de Boccia zaferi, Engellilerimiz Türkiye'nin gururu

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.