Fuar Bahane, Dostluk Şahane

Fuar Bahane, Dostluk Şahane
  • 30 Ağustos 2016 08:48

Son dönemde gerçekleşen karşılıklı ziyaretler ve imzalanan işbirliği anlaşmasıyla büyük ivme kazanan İzmir-Cape Town arasındaki ilişkiler İEF sayesinde bir kez daha perçinlendi. Fuar için kente gelen Belediye Başkanı Patricia De Lille’in gündeminde yenilenebilir enerji vardı.

Bu yıl 85. kez dünyaya kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ziyaretçileri arasında,  İzmir’in Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki “kardeş kenti” Cape Town’dan gelen heyet de vardı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son dönemde İzmir’le kurduğu yakın ilişkilerle öne çıkan konuk kentin Belediye Başkanı Patricia De Lille ve beraberindekileri makamında ağırladı. Güney Afrika İzmir Fahri Konsolosu Tamer Taşkın’ın da yer aldığı ziyarette, İzmir ve Cape Town arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve yenilenebilir enerji konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

De Lille: “İlişkilerimizi bir adım ileriye taşımalıyız”

9 Aralık 2014’te İzmir ve Cape Town arasında işbirliği anlaşması imzalandığını ve bu anlaşmanın olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını belirten konuk belediye başkanı Patricia De Lille, “İkinci kez bu güzel kentte misafiriniz oluyoruz ve her defasında çok güzel bir biçimde karşılanıyoruz. Bu ziyaretimde şunu anladım ki, yaptığımız anlaşma iki kent arasındaki ticari potansiyeli ortaya çıkardı. İzmir, bölgede ve Türkiye’de önemli bir güç ve çekim merkezi. İlişkilerimizi daha da güçlendirip, bir adım daha ileri taşımalıyız. Benim amacım ve görevim, İzmir ve Cape Town arasındaki ticareti geliştirmek” şeklinde konuştu.

Cape Town’a ilerleyen zamanlarda bir ziyaret daha gerçekleştireceklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu ise ziyaret öncesi kuracakları temaslarla hangi yönde adımların atılacağını görüşerek kararlaştıracaklarını söyledi.

 Kocaoğlu: “Kendi enerjimizi üreteceğiz”

Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji konusunda hedeflerinin ve çalışmalarının olduğunu belirten Patrica De Lille, “2020’ye kadar enerjimizin yüzde 10 veya 20’sini yenilenebilir enerjiden sağlamak istiyoruz. Siz İzmir’de rüzgar enerjisini kullanıyorsunuz. Bu konuda tecrübeli ve işleyen bir yapınız olduğu için sizin fikirlerinize açığız” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu ise yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji konusuna büyük önem verdiklerini belirterek şunları kaydetti: “Belediyenin tesislerinde ihtiyaç duyulan enerjiyi kendimiz üretmek üzere bir proje üzerinde çalışıyoruz. Kanalizasyon ve su şebekelerinde çok büyük enerji kullanıyoruz. Toplu ulaşımda ise elektrikli otobüslerin devreye girmesiyle ciddi bir enerji tasarrufu sağlayacağız. Sürdürülebilir enerji yatırımlarıyla en azından kendi ihtiyacımızı, belediye hizmetlerinde harcadığımız enerjiyi kendimiz üretelim istiyoruz.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Saime Bucaklıoğlu; Marina Projemiz Sahil Peyzaj Düzenlemesi ve Yenilik Projemiz Hazır

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, ziyaret sonrasında Cape Town heyeti onuruna Tarihi Asansör’de bir yemek daveti de verdi. İki başkan, Asansör’de gördükleri gelin ve damadın isteğini kırmayarak onlarla hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Cape Town: Dünya Tasarım Başkenti

Afrika kıtasının bu renkli ülkesi, tıpkı İzmir gibi çok kültürlü bir kent. Güney Afrika’nın  üç başkentinden biri olan Cape Town, Endüstriyel Tasarım Toplulukları Uluslararası Konseyi tarafından 2014 yılında “Dünya Tasarım Başkenti” seçilerek tüm dikkatleri üzerinde topladı. Cape Town’un bu hamlesi, kentini “Akdeniz’in önemli tasarım merkezlerinden biri” haline getirme hedefinde olan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da yakından takip edildi.
2014 Aralık ayında Başkan Aziz Kocaoğlu ve Cape Town Belediye Başkanı Patricia De Lille’in imza koyduğu işbirliği protokolü, bu iki liman kentinin özellikle çevre, yerel sağlık, organik tarım, kırsal kalkınma ve yerel yönetim hizmetleri  konusunda yakınlaşması için ilk önemli adım oldu. Cape Town, yine 2014 yılında New York Times tarafından “dünyada ziyaret edilecek en iyi yer” olarak adlandırıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.