Foça’da denize girilir mi?

Foça’da denize girilir mi?
  • 14 Eylül 2018 15:24

Gazete Ege \ Selcan Şerifaki

İzmir’in Aliağa İlçesinde meydana gelen petrol sızıntısının Yeni Foça sahiline kadar ulaşmış. Ham petrol deniz yüzeyini kaplamıştı. Rüzgarın oluşturduğu dalgalarında etkisiyle Yeni Foça sahiline kadar ulaşması yetkililer kadar vatandaşlarda da  paniğe neden oldu.

Sosyal Medyada Foça’nın temiz denizini tercih eden vatandaşlar, “Birkaç sene  Foça’da denize girmek imkansız. Taşlardan nasıl temizlenecek” şeklinde paylaşımda bulundu.

 

Foça turizmi bundan etkilendi mi?

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, Gazete Ege’ye yaptığı açıklamada vatandaşlarının korkularının yersiz olduğunu dile getirdi. İşler, “Turizmin ham maddesi doğada çevredir. Türkiye’nin de bugün 40 milyon turiste yaklaştığı böyle bir yerde en önemli ham maddesi kendi çevremiz ve doğamızdır.  İzmir içinde en önemli turizm beldelerimizden biride Foça. Foça özellikle Türkiye’deki 11 tane özel çevre bölgesinden bir tanesi. Bu Aliağa’daki petrol kirlenmesi ile ilgili olan olay ise, Türkiye’deki eşsiz güzel kıyıların herhangi bir tanesine başına gelebilecek bahtsız bir olaydı. Tabi ki bunun turizme algı konusunda negatif bir yansıması olacaktır fakat burada petrolün akmasının verdiği zarar kadarda bu algının çok hızlı olarak Foça’nın üstüne yerleşir olmasına da çok büyük bir zarar verebilir. Burada en önemli şey, öncelikli olarak devlet bu konuda önemli hassasiyeti gösterip geceleyin bu petrolü salan ve tahmini olarak ta Yeni Foça yakınlarındaki bölgede bu yayılımı gösteren petrol kısa sürede müdahale edilip, tüm bölgeye yayılması ve tüm bölgeyi kirletmesi engellendi. Tam da böyle turizm sezonun en yüksek olduğu dönemde böyle bir talihsizliğin olması özellikle güzel Foça’mıza gelmeyi düşünen eşsiz koylarımıza gelmeyi düşünen birçok iç Pazardaki turist ve yabancı turistle ilgili algıda negatiflik yarattı. Bu bile Foça’nın imajına verilebilecek büyük bir zarardır. Ancak devlet gerekli müdahaleyi yapıp sorumluları buldu ve cezayı kesti. Oranında temizleme aşaması son haline geldi. Böyle şanssız ve bahtsız olayları yaşamamak adına denetimlerin sıklaştırılması lazım. Koylarımızın sürekli teftiş edilmesi lazım..” dedi.

Foça’da denize girilir mi?

Vatandaş zor ikna oldu

İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Foça’da bu anlamda yüksek sezonda bununla ilgili olarak ciddi bir sorgulama geçirdi. Foça’ya gelmek isteyen herkes bu zararının boyutlarını öğrenmek istedi. Bazıları rezervasyonlarını iptal ederek, başka bölgelere gitme gereği duydu. Her ne kadar bunun eski Foça ile alakası yoktur, arada çok mesafe vardır desek dahi bir kısmı bundan tatmin olmadı. Bir kısmı ise, uzun uğraşlar ve iknalar sonucunda tekrar güvenerek gelmeyi tercih etti. Bu da yüksek sezonda maalesef çok büyük talep gören ve her geçen gün yıldızı parlayan Ege’nin incisi Foça’ya yaz sezonunda negatif algı yaratması açısından da iyi olmadı. Ancak devlet bu konuda başarılı organizasyon yaparak hasarı telafi ettirdi. “

Bu haber ilgini çekebilir ->  Herkes Bornova’da yaşamak isteyecek

Foça’da sezon devam ediyor

İzmirli vatandaşlara çağrıda bulunan İşler, “Foça’nın suyu pırıl pırıl şuanda tertemiz. Vatandaşlarımız güvenle gelebilirler.  Zamanında müdahale edildi. Çeşme’nin de başına geldi böyle bir tahlihsiz olay. Orayada hemen müdahale edildi. Fakat buradaki o kadar büyük olmamasına rağmen çok talep edilen ve ziyaret edilen bir yer olduğu için Foça, çok hızlı bu algı yaratıldı. Eylül Foça’nın en güzel aylarından biri. Zaten doğal balığın en çok olduğu yerlerden biri Foça. Bu konuda herhangi bir sorun yok. Gönül rahatlığıyla gelebilirler. Sezon devam ediyor. Hala kapatmadık. Eylül’ün bu ayını seven çok fazla insan var. Okullar açılacak ama Eylül denizin en sıcak olduğu ve rüzgarın en ılık estiği bir ay, denizin dinlendiği bir ay. Denizin son demlerinin yaşandığı böyle bir zamanlarda Foça denizinde bir sorun yok” diye konuştu.

Foça’da denize girilir mi?

 

Tekne turları ay sonuna kadar devam

Öte yandan Yücehan tekne sahibi Serkan Çağlan, ” Vatandaşlarımız Foça denizine giriliyor mu? diye sürekli soru soruyor. Gönül rahatlığıyla gelebilirler. Sıkıntının olduğu yerler Foça’da belli bir bölüm. Eski Foça’da hiçbir sıkıntı yok. Ay sonuna kadar denize girmek isteyen vatandaşlarımız gelip, girebiliyor” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.