ESİAD’dan meslek liselerine koçluk

ESİAD’dan meslek liselerine koçluk
  • 6 Eylül 2018 11:24

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Milli Eğitim Bakanlığı ve Vehbi Koç Vakfı işbirliği ile2006-2013 yıllarında Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nde yer alan, 2012 yılında Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) tarafından devam ettirilen “Meslek Lisesi Koçları Programı”nın Ege Bölgesi yürütücülüğü görevini üstlendi.

 

ESİAD Dernek Merkezi’nde ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Semra Akman ve ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri’nin imzaladığı protokol ile ESİAD meslek lisesi öğrencilerinin kariyer gelişimlerine büyük katkı sağlayan bu programın Ege Bölgesi’nde de yaygınlaştırmasını sağlayacak.

 

İşbirliği protokolü imza töreninden sonra gerçekleştirilen “Meslek Lisesi Koçları Programı” tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Meslek Lisesi Koçları Programı kapsamında, şirketlerin gönüllü çalışanlarının 10. ve 11. sınıf meslek lisesi öğrencilerine grup koçluğu uygulaması gerçekleştireceğini söyleyerek programın aynı zamanda özel sektör ve meslek liseleri arasında kalıcı işbirlikleri yaratma fırsatı sunduğunu da ifade etti.

 

Katma değerli üretim için mesleki eğitim

 

Toplumun gelişmesi, nitelikli insan gücü ve inovasyona dayalı katma değer üreten yeni bir ekonomi modeline geçebilmenin eğitim sistemini geliştirmeye bağlı olduğunu belirten Fadıl Sivri, “Şu anda rekabetin en önemli parçası olan yeni işgücünün en kıymetli kaynağı zaman. Biz bu programla gerek ilerici ve yıkıcı teknolojileri adapte eden insan gücünün gerekse firmaların ihtiyacı olan ara elemanın hızlı bir şekilde üretime adaptasyonunu arzuluyoruz. Bizim bu programla katkı vermek istediğimiz en önemli konu çeşitli STK ve organize sanayi bölgeleri işbirliğinde programın yaygınlaştırılması. Böylelikle, meslek liselerinde nitelikli ve teknik profesyonellerin deneyimlerini paylaşabilecekleri mentörlük veya yol göstericilik ortamı yaratmak. Öğrencilerin mesleki gelişimlerine destek olmayı hedefliyoruz. Özellikle okullarda eksikliğini hissettiğimiz uygulamaların gerçek hayattaki en iyi örneklerinin bir araya getirildiği bir yapıyı, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği ile beraber yaratmayı istiyoruz” diye konuştu.

 

“Sanayi eğitimi desteklemeli”

 

Ülkenin kaynaklarının ihtiyaçlara yönelik kullanılmasının hem gönüllülük yapan kişilere hem kurumlara hem de topluma fayda sağlayacağını söyleyen ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Semra Akman “Eğitim, ülkemizin çok önemli bir meselesi ve hala idealin çok uzağında olduğumuzu düşünüyoruz. Dolayısıyla bunu desteklemek, sanayinin bunu destekleyecek şekilde harekete geçmesini sağlamak bizim için çok önemli. ESİAD’ın Meslek Lisesi Koçluğu Programı’na ilgisi ve heyecanını duymak bizi çok mutlu etti” dedi.

 

Toplumda görülen sorunları işin uzmanı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çözmeye ve bunun için de özel sektörün insan gücünü kullanmaya odaklandıklarını vurgulayan ÖSGD Koordinatörü Başak Güçlü Elbir, “Gönüllü katılımın desteklenmesi, özel sektörün toplumsal sorunların çözümü için projeler geliştirmesine destek olmak ve toplumla özel sektör arasında dinamik bir ilişki yaratmaya odaklanarak 2012 yılından bu yana çalışıyoruz. 6 şirketin öngörüsü, sonra 30 şirketin bu işin arkasında durması ve şimdi 70’e yakın üyemizle bu çalışmaları sürdürüyoruz. Gönüllülük hepimizin hayatında olan bir şey ama tek sorun bu gönüllülüğü sistemli halde yapabilmek. Biz de şirketlere bunu öğretiyoruz” dedi.

“ESİAD’ın katkısı büyük olacak”

 

Bugüne kadar aktif 10 binin üzerinde özel sektör çalışanı yani gönüllüsü ve 30 STK ile işbirliklerini sürdürdüklerini söyleyen Elbir, “Üç tane şemsiye programımızdan biri Meslek Lisesi Koçları Programı. Meslek Lisesi Memleket Meselesi programı Koç Holding’in ÖSGD’ye devri ile başladı. En kısa tanımıyla program, 10 ve 11. Sınıf meslek liselerine sınırları belirlenmiş koçluk çerçevesinde özel şirketler çalışanlarının çocuklara liderlik etmesini ve onlara yol göstermesini sağlamaktır” dedi. ESİAD’ın bu anlamda Ege Bölgesi’nde bu programın işlerlik kazanması açısından büyük katkısı olacağını söyleyen Elbir, “ESİAD’ın böylesi bir projenin Ege Bölgesi’nde yaygınlaştırılmasını üstlenmiş olmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.