Deprem Çantası’nda neler var?

Deprem Çantası’nda neler var?
  • 16 Ağustos 2018 11:15

Gazete Ege \ Selcan Şerifaki

Kocaeli’de 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam 19 yıl geçti. Resmi verilere göre depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı.

Türkiye’de o günün ardından yıllarca deprem öncesi alınması gereken önlemler konuşuldu. Deprem çantası hazırlamanın ne kadar önemli olduğunun uzmanlar yıllarca altını çizdi. İçine koyulması gerekenler konuşuldu. Depremle yaşamayı öğrenmenin gerektiği her yıl ve ardı ardına gelen artçılarla tekrar dile getiriliyor. Tüm bu yaşananlar ışığında birçok insanı önlem almaya itecek ve tüm gerekenleri pratik bir şekilde aynı kutunun içine bizim için sığdıracak ve her an yanımızda olmasını sağlayacak firma İzmir’den çıktı. Dr Plus,  Türkiye’de ve Avrupa’da kısa sürede ilkyardım gereçleriyle insanlara büyük kolaylık sağlayarak, sektörünün gözdesi olmayı da başardı.

Deprem Çantası'nda neler var?

İzmir’de 1. Sanayi’de üretimlerini gerçekleştiren Orsapak Sağlık Ürünleri Limited Şirketi, yarattıkları  Dr Plus markasıyla adından söz ettiriyor. Genel Müdür aynı zamanda Eczacı Ümit Bingöl, “Deprem  Türkiye’nin gündeminde olan bir olay. İnsanların depremler olunca duyarlılıkları artıyor. Depremler geçtikten sonra herkes kulağının arkasına yatıyor. 99 yılında deprem yaşadık. Bir sürü kaybımız oldu. Daha sonra insanlar unuttular depremi. Hazırladığımız bu çantaya tamamen deprem kiti de denemez. Bir survivor kiti bu” diye konuştu.

Deprem Çantası’nda Neler Var?

Bingöl, her evde mutlaka bulunması gereken deprem çantasının içeriğini  ise şöyle sıraladı: “Doğal felaketlerde, başınıza gelebilecek olaya müdahale edebileceğiniz ürünler var. İçerisinde mesela düdük var. Led küçük bir fener var, içerisinde uzay battaniyesi var. Termal bir battaniye bu ve  sizi tamamen sıcağa yada soğuğa karşı koruyor. Enerji alabilmeniz için toz şeker var. Multifoksiyonel kart var. Bıçak olarak, testere olarak işe yarayabiliyor. Yara bakım ürünleri var. En kapsamlı kitimiz doğal afet kiti diyebiliriz. Bu sizi depremde hayatta bırakacak diye bir kaide yok. Bunu hemen aldığınızda depremden kurtulamazsınız ama başınıza gelebilecek şeylere daha hazırlıklı olmanızı sağlar. Mesela deprem oldu, sokağa çıktınız. Ne yapacaksınız? İçerisindeki battaniye ile soğuktan korunabilirsiniz ve ya sıcaktan korunabilirsiniz. Bu ürün şu anda piyasada ciddi bir talep gördü. Biz sadece deprem çantası olarak çıkaracaktık ama keskin bir yargı oluşmasın diye doğal afet koyduk ismini. Marketlerde çok satılan ürünlerimiz arasında şu anda.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  TAEKWONDO YILDIZLAR İZMİR İL ŞAMPİYONASI’NDA FOÇA RÜZGARI

Gittiğiniz yere özel ilk yardım çantası sizin için hazır

Firmanın Genel Müdürü Ümit Bingöl,  hazırladıkları ilk yardım kitleriyle insanlara ilk yardım alışkanlığı kazandırmanın da mutluluğunu yaşadıklarını bu sözlerle dile getirdi: “İnsanların birçok yerde herhangi bir ilk yardım önlemi yok. Bizim zaten yola çıkarken başladığımız nokta şuydu. Böyle bir tüketim alışkanlığı Türkiye’de daha önce yoktu şimdi var. Yurt dışında da çok fazla yok. 2010’da başladık. Orsapak Sağlık Ürünleri Limited Şirketi olarak tescilli 5 tane markamız var. Dr Plus bunların en bilineni. Bir çok market zincirinde şu anda ürünlerimiz var. Bunu internette birçok yerden bulabilirsiniz. 20 -25 çeşit ürün var. Kayak, okul, outdoor, araba var. İçerikleri hepsinin farklı. İlkyardım tarafları benziyor tabiki ama özelliklerine göre farklılaşıyor. Siz kayak yapıyorsanız, güneş kremi var, dudak kremi var. Seyahat ederken alcağınız çantada ise, kulak tıkacı var.  Pikniğe kampa gidiyorsanız, içinde böcek sokmasına iyi gelen ürünler var. İlk yardım bölümü var. Onun içinde bantlar var. Bir yere çarparsanız, onu iyileştirecek krem var. Yanıklar için bir jel var. Yürüyüş yapıyorsunuz mesela ayak kremi var. Ayak kreminin içinde çay ağacı yağı var. Sonuç olarak yapacağınız aktivitede kullanacağınız temel ürünleri;  gidip tek tek almak bulmak yerine tek kullanımlık paketler halinde bir çantanın içine koyuyoruz”

“Felsefemiz herkese her yerde ilk yardım”

Ümit Bey bu yolculukta yalnız değil. Yıllardır çalıştığı eczacı kooperatifinden ayrıldıktan sonra ortağı Tahir Yakut ile  2010 yılında yolları kesişmiş ve birlikte firmalarını farklı fikirler, temalı kitler ve insanlara ilk yardım çantalarını yanlarında taşıma alışkanlığı kazandırmada büyük bir yol kat etmişler. Tahir Yakut, 8 yıl önce yola çıkarken amaçladıkları şeye ulaştıklarını bu sözlerle dile getirdi: “Temel sloganımız da herkese her yerde ilk yardım. Aslında biz ordan yola çıktık. Nereye giderseniz gidin yanınızda bir ilk yardım materyali olmak zorunda. Klasik bavul hazırlarken bir şey çantaya öyle atmak zor. Tendirdiyot gibi şeyleri bir araya koyamazsınız. Herkesin yanında taşıyabileceği ve ihtiyaç halinde ilk yardım malzemesine ulaşabileceği bir materyal yaratmaktı amacımız.”

Doğal afet kiti ile Yakut,  çantanın küçük ama içerisinin güçlü olduğunu bakın nasıl dile getirdi: “Klasik büyük  bir deprem çantası değil. Bunu arabada orda burada elinizin altında bulundurabilirsiniz. Çantayı açtığınızda gerçekten toplamak zor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.