CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Radyo Romantik Türk’ün Konuğu Oldu

CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Radyo Romantik Türk’ün Konuğu Oldu
  • 11 Şubat 2016 14:03

Gazete Ege/CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Radyo Romantik Türk’te yayınlanan Gizem Çetinkol ile Gün Ortası programının konuğu oldu.

Başkan Tekin, ülke ve CHP gündemine değindiği programda, samimi açıklamalar yaptı.

CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, şöyle konuştu:

“HALİL BAŞKANA KARŞI BİR HAREKET DEĞİL”

Kongremiz gerçekleşti 6 Aralık’ta. Bizim kongrelerimiz kimseye karşı zafer olarak nitelendirilemez. Biz AKP ile savaşıyoruz. Bu bir iç yarış. Ama belediye başkanlarının müdahil olması konusu çok gündeme geldi. Ama ben karışmalarını doğru buluyorum. Güç anlamında kullanılmışsa yanlış. Kamu gücü kullanılmışsa çok yanlış. Bir belediye başkanı ‘oyumu şu kişiye verebileceğim’ diyebilir. Halil Başkan’a karşı bir hareket değildi bizimkisi. Gaziemir kongreden birlik ve beraberlik içerisinde çıkmayı başardı.

“SİVİL HALKIN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI LAZIM”

İl Başkanı Alaattin Yüksel ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda konuştuğumuz konular, gizli kalması gereken konular değil. Ülke gündemini konuştuk. 8 aydır iç seçimlerle boğuşan bir partiyiz. Temmuzdan şubata kadar gelen ve kurultayla tamamlanan seçimleri yaptık. Daha çok iç çekişmelerle basında yer aldık. Bu görüntünün doğru olmadığını, ülkeye dair çözümümüz olduğunu ve bunları değerlendirmemiz gerektiğini konuştuk. Terör sorunu baştaydı. Doğu ve Güneydoğu’da farklı operasyonlar yapılıyor. PKK’yı lanetliyoruz ama bir yandan orada yaşanan başka bir dram var. Sivil halkın yoğunlukta olduğu yerlerde operasyonlar yapılıyor. O halkın güvenlik hakkının sağlanması lazım. Doğru bilgiler de alamıyorsunuz. Yerine gittiğinizde de bilgi aldığın kişi vali. Valiler de cumhuriyet valisi değil hükümetin valisi. Bu terörün, kaotik ortamın bitmesini istiyoruz.

“MUHALEFET PARTİLERİ O İŞİ BECERSEYDİ…”

Bu 40 yıllık bir sorun. Pazarlıkla ve milletin gönderdiği vekilleri meclisten dışarıda bırakarak bu sorunun çözülemeyeceğini söylüyorduk. Ama onlar sonucu başarı olursa biz üstleniriz dediler. Ama başarısızlık olduğunda 600’ü aşan katliamlar, kaoslar, bombalar görüyoruz. Bunun bu şekilde çözülemeyeceğini zaten söylüyorduk. 7 Haziran’da tek başına iktidardan indiklerinde muhalefet partileri o işi becerebilseydi, şu anda farklı bir dönem yaşanacaktı. O bombalı eylemler bizi kaos ortamında bir seçime götürdü. Sağlıksız bir ortamda gerçekleşen bir seçim oldu. Sonuçları da sağlıklı çıkmadı. Eskiden hizmet gelmez diyorlardı, şimdi de o hizmetleri beyaz Toroslarla getireceklerini söylediler. Belki de 400 milletvekili alamadıkları için yeni bir arayış içindeler.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ PAZARLIK KONUSU OLAMAZ”

Başkanlık sistemi geldiğinde işsizlik, yoksulluk, terör yok olacak mı? Bunların sorunu parlamenter sistem ile. Yol tıkayıcı diyorlar. 13 yılda çok yol aldıklarını, yol yaptıklarını söylüyorlardı. Neden bir anda bu sistemi şimdi getirmeye çalışıyorlar? Ortadoğu Projesiyle, eş başkanlığıyla başlayan, Suriye’de batmış olan bir sistemi Türkiye’de hareketlendirmeye çalışıyorlar. Biz bu sisteme tamamen karşıyız. Amaç yeni anayasa yapmak ise buna hazırız. Ne anayasanın ilk 4 maddesi, ne başkanlık sistemi pazarlık söz konusu olamaz.

“AKP’Lİ MECLİS ÜYELERİ LAF DEĞİŞTİRDİ”

Gaziemir rakımı yüksek ve havası İzmir’den temiz. Yüzde 65’i yeşil olan bir kent. Belediye başkanımız da bunu arttırmaya çalışıyor. Sarnıç Piknik alanı, mesire alanı ihalelerinde halkın kullanımında olmasını gerektiğini söylerken AKP’li meclis üyeleri, bir ay sonraki mecliste ‘şahıs alsa daha temiz bakar’ açıklamalarında bulundular. Acıdır. Vatandaşların parasını ihalede fazlasıyla vermiş olduk. O parayı hizmete ayırabilecekken ihale usulünde yaptıklarından dolayı, biz de ihaleye girmek zorunda kaldık. Paralar yarıştı. Biz yerel yönetim olarak buranın Gaziemir halkında kalması gerektiğini söyledik. Vatandaşlar da sahiplendi. Şu an belediye içine projeler yapıyor.

“RADYASYON VAR DİYE CEZA KESTİLER AMA ŞİMDİ TERTEMİZ RAPORU ÇIKIYOR”

Gaziemir’de taş ocağı sorunu da vardı. Vatandaşlarla eylemler düzenledik. Ama iktidarın bakışı oradan gelir elde etmek. Gaziemir’in göbeğinde doğa katlediliyor. Güzelim yeşil alanlar yok oluyor. İktidar yetkilileri hiç açıklama yapmıyorlar. Gaziemir’deki kurşun fabrikasıyla ilgili o kadar trajikomik olaylar yaşanıyor ki. Tertemizmiş gibi raporların çıkıyor ama orada radyasyon var diye 5 trilyon para kesilmişti. Şimdi bambaşka şeyler konuşuluyor. sağlık tarama yetkisini hükümet, belediyelerden kendisine aldı. Emrez bölgesinde ciddi bir sağlık taramasına ihtiyaç var.

“AK PARTİ TABELA PARTİSİ OLARAK BİLE KALAMAZLAR”

Bu haber ilgini çekebilir ->  “Öz’e Dönüş” konseptiyle 13. Alaçatı Ot Festivali büyük bir coşkuyla başladı

AK Parti diğer ilçelerde olduğu gibi Gaziemir’de de örgütlü bir parti değil. İki yılda 4 seçim yaşadık. Hiçbir örgütünün alanda olup çalıştığını görmedik. İktidar partisinden düşerlerse tabela partisi olarak bile kalamazlar. ANAP’tan daha beter olurlar. Biz baraj altında bile kalsak ayakta dururuz. İl başkanının kendi açıklamaları var. Naylon üyeler yapılmış. Ben 3 yıl önce bunun açıklamasını yapmıştım. Gaziemir’de 600 AK Parti üyesinin, o kişilerin haberinin olmadan üye yapıldığını açıklamıştım. ‘Üye hırsızlığını ilk bunların döneminde gördük’ demiştim. Gaziemir’de de çalışmaları, etkinlikleri yok. Bizim her hafta vatandaşla etkinliklerimiz olur.

“KİMSE SADECE GENÇ OLDUĞU İÇİN BİR YERE SEÇİLMEMELİ”

97 yılından beri Gaziemir CHP’de aktif siyaset yapıyorum. 2012 yılında ilçe başkanlığın seçildim. Gençlerin siyasetteki sorunları büyük. Bu sorunlarla birlikte siyaset yapmaları çok zor. 2010 yılından sonra yüzde 10 kotası geldi. Sadece genç olduğu için bir yere seçilmek olmuyor. Birikimin olacak, örgütü bileceksin… Önümüzdeki aylarda bir tüzük kurultayı gerçekleştirilecek. Bu maddeler görüşülecek. 20-30 yaş arası siyaseti öğrenmek adına harcayacağı bir staj gibi olması lazım. Ondan sonraki süreçte ‘sen daha gençsin 50’leri bekle’ dememeleri gerekiyor. 30-40 yaş arası siyasetçi il başkanı, ilçe başkanı, belediye başkanı oluyorsa, o zaman evet gençleşmiş denilebilir. Gençlik kolu yöneticiliği, başkanlığı gibi gitmesi gereken bir hiyerarşi var. Yüzde 10 kotası belki de yanlış uygulanıyor. Mecburidir noktasında adaylıklar sadece genç olduğu için oluyor. Genç ve kadına da pozitif bir ayrımcılık uygulanması gerektiğini de düşünüyorum. Bizim 352 delegemizden 196’sı kadın ve genç delegelerdi. Ana kademeye gençlik ve kadın kollarından yöneticiler aldık. Buralarda yoğrulsunlar dedik. İlçe ve il başkanlığında yoğrulmaya devam edecekler.

“TİYATRO YAZIYORUZ”

8 Mart Kadınlar Günü’nde kadın ve gençlik kollarımızla birlikte bir tiyatro hazırlığı içindeyiz. Kendimiz yazıyoruz. Bu ilk değil. Daha önce de tiyatrolar çıkartmıştık. ‘Diren’ diye bir kısa film çekmiştik. Kadınlar da gençler de omuz veriyorlar. Onların omuzları olmazsa ileriye gidilmez.

Biz tekrardan sokağa iniyoruz. Seçimden seçime yapılan işlerdi bunlar. Biz devamlı alandayız. Muhtarlar, mahallelerin sorunlarının biriktiği kişiler. Bize de iletmek istiyorlar. Biz de onları geziyoruz. Tepkileri iyi. ‘Siz farklısınız, yine bizi ziyaret ediyorsunuz’ diyorlar.

“ÖRGÜTLENMEYE YÖNELİK MODEL DEĞİŞİKLİĞİ İSTEYECEĞİZ”

Kopya çekilen bir seçim vaadini 7 Haziran’da ortaya koyduk. Hala illeri dolaşmaya devam eden bir Genel Başkanımız var. Önseçimle örgütün sesini duyurabilirsek daha iyi olur dedik. Onu da gerçekleştirdik. Sonuçta yüzde 25 bandını aşamadığımızı gördük. Bunun da değerlendirmesini yapıyoruz. Örgütü iyi oturtmak lazım. Mevcut üyelerinizi sağlıklı bir şekilde yapmak ve o üyelerimizi korumak zorundayız. Gaziemir’de 260 sandık var. Biz hepsini analiz ediyoruz. Seçmenin yaş aralığı, memleketi, cinsiyeti, kaçı engelli, kaçı genç gibi hepsini analiz ediyoruz. Bunu sunuma dönüştürme aşamasındayız. Tüzük kurultayında sol örgütlerin örgütlenme modeline gelmesini isteyeceğiz. En büyük sorunlardan biri kadın ve gençlik kollarının tüzükte kendilerine resmi yer kazanmasıyla ilgili. Toplantılara giriyorlar, oy hakları yok. Bazı ilçelerde toplantılara bile alınmadığını görüyoruz. Söz haklarının olması gerektiğine inanıyoruz. Örgütlenmeye yönelik model değişikliyle ilgili tüzük değişikliği isteyeceğiz.

“OLUMSUZLUKLAR GENEL BAŞKAN KAYNAKLI DEĞİL”

Diğer siyasi partilere baktığınızda bizim gibi yarışa giren, kendini ifade edebilen, oy isteyen ve sonucuna uyulan başka parti göremezsiniz. Tabi ki sorunları da oluyor. İç çekişme varmış gibi. Bazı olumsuzluklar olabilir ancak Genel Başkan kaynaklı değil. Parti içi demokrasiyi sağlamanın gerekliliğini bilen birisi.

İzmir diğer büyük şehirlere rağmen daha çok oy getiren bir il. Temsiliyet konusunda uzun yıllardır bulamıyorduk. Şimdi İzmirli bir Genel Sekreter, Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve hatta Genel Başkan var.  Parti Meclisi’miz daha yeni. Görevleri üzerinde çalışmaya başladıklarında İzmir’e katkıları olacaktır.

Biz CHP Gaziemir İlçe Örgütü olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Halkın nabzını tutacağız, onların yanında olacağız. 6 Aralık’ta delegasyon bize güvenini tekrar verdi. Onların yüzünü kara çıkartmayacağımızı, onlarla birlikte olursak daha iyi işler yapacağımızı söylemek istiyorum.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.