Çeşme Germiyan Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü ünvanı aldı

Çeşme Germiyan Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü ünvanı aldı
  • 5 Mayıs 2016 11:40

Germiyan Slow Food Girişimi Sözcüsü Engin Önen, bir gurup gönüllü ve Çeşme Rotary Kulübünün desteği ile başlattıkları girişimin olumlu sonuç verdiğini belirterek, Germiyan’ın, Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü olarak ilan edileceğini açıkladı.

Germiyan’ın çok önemli doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip bir köy olduğunu dile getiren Slow Food Girişimi Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, “Kapitalizmin ve rant ekonomisinin unutturmaya çalıştığı, silip süpürdüğü ve değerlerimizi yok ettiği bir çağda, tekrar yerel değerleri korumak, kaybolmasını engellemek için çaba sarf ediyorduk. Bunun bir yolu olarak Slow Food üyesi olmayı denedik ve köylülerimizin çabaları ile başarılı bir sonuç aldık” dedi. Zengin bir gıda ve yemek kültürümüz olduğunu, bunu korunması gereken bir kültürel miras olarak kabul ettiklerini anlatan Önen, şöyle konuştu: “Bu yönde çeşitli çalışmalar yaptık. Germiyan’ın gıda ve yemek envanterini çıkardık. Yerel tohum ve gıdaların kaybolmaması için çabalarımız oldu. Küçük üreticiyi korumayı ve tüketiciye de gerçek gıdaları, makul fiyatla sunmayı hedeflemekteyiz. Bu model sadece piyasa modeli değildir. Aynı zamanda küçük üreticilerin kendilerinin de benimseyeceği bir yaşam biçimidir. Bundan sonra bu felsefenin benimsenmesi için daha düzenli etkinlik yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca ülkemizde Slow Food köylerinin artmasını umuyoruz. Desteğe hazırız.”

15 MAYIS’TA İMZA ATILACAK

Germiyan köyünde 15 Mayıs günü saat 11.00’de köy kahvesinde gerçekleşecek imza töreninde konuklara köy hakkında çeşitli sunum yapılacak. Ayrıca bazı atölye çalışmaları ile özgün yerel lezzetler tanıtılacak ve açılacak sergi gezilebilecek.

Hızlı yaşam ve hızlı yemek anlayışını ortadan kaldırmak ve endüstriyel gıdaya ve onun dayattığı hayata karşı çıkmak için ortaya çıkan Slow Food hareketi, bir süredir dünyanın yükselen değeri konumunda. Slow Food hareketine katılma gönüllülük esasına dayanıyor ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon. Günümüzde Slow Food hareketinin 132 ülkede 100 binin üzerinde üyesi ve 300 yerel gurubu bulunuyor.

SLOW FOOD NEDİR?

Yavaş Gıda veya İngilizce’deki ifadesiyle Slow Food 1986’da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına fast food karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi’nin bir parçasıdır.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Herkes Bornova’da yaşamak isteyecek
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. paykasa dedi ki:

    başarılar..

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.