Büyükşehir’den “endeks” açıklaması

Büyükşehir’den “endeks” açıklaması
  • 22 Mart 2018 12:25

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bazı yayın organlarında “Türkiye’de en pahalı ulaşım İzmir’de” şeklinde yorumlanan TÜİK araştırmasının, otomobil fiyatlarından uçak biletine, akaryakıttan taksi ve yedek parçaya kadar “ulaştırma ana grubu” içindeki pek çok ürün ve hizmetin bileşimini yansıttığı duyurdu. Büyükşehir, 90 dakika içinde sınırsız biniş hakkı tanıyan aktarma sistemiyle birlikte İzmir’in, diğer büyükşehirlere göre “en ucuz toplu ulaşım hizmeti” veren kent olduğunu hatırlattı.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, TÜİK kaynak gösterilerek yapılan “Türkiye’de en pahalı ulaşım İzmir’de” başlıklı haberlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.

“TÜİK Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017” çalışmasının, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk Lirası’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirildiğini hatırlatan Büyükşehir Belediyesi, “ulaştırma” ana grubunda en pahalı bölgenin İzmir olmasının, toplu ulaşım ücretleriyle doğrudan bağlantısının bulunmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“TÜİK’in yaptığı çalışmada, kendi açıklamalarında da yer aldığı üzere, ayrıntılı şekilde tanımlanmış ortak mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edilmiştir. Söz konusu sepette hangi hizmet ve ürünlerin yer aldığının bilinmemesi nedeniyle, ulaştırma ana grubuyla ilgili sonuç, bazı yayın organlarında sadece toplu ulaşımla ilgiliymiş gibi aktarılmak istenmiştir. Oysa ‘ulaştırma’ ana grubu olarak adlandırılan bu sepette otomobil, motosiklet, bisiklet, araç yedek parça ve ekipmanları, benzin, LPG, mazot, motor yağları, araç tamir-bakım malzeme ve işçilik ücretleri, otopark ücreti, otoyol geçiş ücreti, şehirlerarası otobüs, uçak, taksi, servis ücreti vs. gibi kalemler de yer almaktadır.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda uyguladığı “90 dakika içinde hiçbir ücret ödemeden sınırsız aktarma imkanı sunan sistem” sayesinde, kentteki toplu ulaşımın diğer büyük kentlere göre çok daha avantajlı olduğunun altını çizdi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka Belediyesi’nden Kütüphane Haftası’na özel söyleşi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.