BALBAY KRUVAZİYER TURİZMDEKİ DÜŞÜŞÜ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

BALBAY KRUVAZİYER TURİZMDEKİ DÜŞÜŞÜ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
  • 17 Ocak 2017 10:25

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay ülkemize gelen kruvaziyer turist sayısındaki düşüşü Meclis gündemine taşıdı. Balbay, “kruvaziyer turist neden bizden vazgeçti?” diye sordu. 

 

Balbay önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu: 

 

“Kruvaziyer turizm dünyada hızla gelişiyor, gittiği ülkelere ve şehre de oldukça büyük ekonomik katkı sağlıyor.  Dünya genelinde kruvaziyer turist dağılımına baktığımızda yüzde 84’ünün ABD’li olduğu görülüyor. Turizmin güzergâh tercihinde ise Karayipler ve Bahamalar’dan sonra, ülkemizin de içinde olduğu Akdeniz Bölgesi ikinci sırada geliyor. Ülkemizde ise İstanbul, Kuşadası ve İzmir gelen yolcuların yüzde 75’ini ağırlıyor. 2003 yılında 581 bin yolcunun geldiği ülkemiz, 2013 yılında 2,2 milyon kişiye ulaşmıştır. Ancak 2013 sonrası yıllarda keskin bir düşüş yaşanmaktadır. Neden?” 

 

Balbay, tercihteki ani düşüşün önlenmesi için fuarlar kenti İzmir’de “Uluslararası Kruvaziyer Turizm Fuarı” yapılmasını önererek şunları söyledi: 

 

“Ülkemizin tarihi, turistik ve kültürel pek çok zenginliği var.  Belli bir ekonomik gelire sahip dünya insanlarının tercihi olan bir turizm sektörü bu. O halde hükümet sektörün ihtiyacı olan imaj ve tanıtım kampanyalarını yürütmeli. Bu konuda neler yapılıyor biz bilmiyoruz. Tek amaçları Erdoğan’ı başkan yapma hevesleri.  Başkanlık turizme ne katacak? Biz muhalefet olarak ülkenin asıl sorunları ile meşgulüz. Gündeme taşıdığım bu soruna dairde çözüm öneriyorum. Öncelikle ülkemize kruvaziyer turist getiren turizm acentelerine sınıflarına göre destek verilmeli. İzmir’de Uluslararası Kruvaziyer Turizm Fuarı yapılmalı.” 

 

Balbay Turizm Bakanı Nabi Avcı’dan şu sorularına yanıt istedi: 

 

  1. Kruvaziyer turist olarak ülkemize gelen, giden ve transit yolcu sayısı 2003 – 2016 arası yıllar itibarıyla kaç kişidir?  Ülkemiz turizm ekonomisine katkısı ne olmuştur?  
  1. Kruvaziyer turizmi açısından 2003 yılından 2013 yılına kadar artarak tercih edilen ülkemiz 2013 sonrası neden gerilemiştir? İktidar olarak uyguladığınız iç ve dış politikaların katkısı nedir? 
  1. Kruvaziyer gemilerle ülkemize turist getiren acentelere sınıflarına göre neden destek olmuyorsunuz? 
  1. Fuarlar kenti İzmir’de neden uluslararası kruvaziyer turizm fuarı organize etmiyorsunuz?  
  1. Ülkemiz turizmi için tanıtım ve imaj kampanyaları bakımından bakanlık olarak neler yapıyorsunuz? Bu çalışmalar içinde kruvaziyer turizm nasıl yer almaktadır? 
Bu haber ilgini çekebilir ->  Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.