Ayakkabı ihracatında Rusya bereketi

Ayakkabı ihracatında Rusya bereketi
  • 24 Ağustos 2017 11:09

Ayakkabı ihracatında Rusya bereketi yaşanıyor. Türk ayakkabı sektörü, 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde, 470 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Rusya’ya olan ihracatını yüzde 129 arttırarak 18 milyon dolardan 41 milyon dolara çıkardı. Rusya, ayakkabı ihracatında Irak’ın ardından ikinci sıraya yerleşti.

2016 yılında 708 milyon 43 bin dolarlık ihracat rakamıyla Türkiye’nin deri ve deri ürünleri ihracatının yüzde 51’ini tek başına gerçekleştirerek bir ilke imza atan Türk Ayakkabı Sektörü 2017 yılının 7 aylık döneminde 470 milyon dolarlık ihracat ile deri sektörünün toplam ihracatındaki payını da yüzde 55’e yükseltti.

Türk deri sektörü 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde, 2016 yılının aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7 arttırarak 802 milyon dolardan, 858 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşırken, ayakkabı ihracatı 470 milyon dolar ile aslan payını aldı. Ayakkabı ihracatını; 152 milyon dolar ile deri postlar, 130 milyon dolar ile deri konfeksiyon ve 105 milyon dolar ile saraciye ürünleri izledi.

Ayakkabı sektörü 1995 yılında yüzde 10 pay alıyordu

Ayakkabı sektörünün 1995 yılında Türkiye’nin deri ve deri mamulleri ihracatında yüzde 10 pay aldığı bilgisini paylaşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Türk ayakkabı sektörünün her yıl ihracatını düzenli arttırarak 2017 yılında deri sektörünün toplam ihracatının yüzde 55’ini yapar hale geldiğini kaydetti.

Türk ayakkabı sektörünün kısa sürede ihracatta 1 milyar doları geçecek potansiyele sahip olduğunun altını çizen Galiko, “Türk ayakkabı sektörünün ihracatına ivme kazandırmak için en önemli ihraç pazarlarımızdan Rusya’da 2018 yılında Şubat ve Ağustos aylarında düzenlenecek olan EURO SHOES MOSCOW Fuarı’na ilk kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştireceğiz. Türk Ayakkabı Sektörümüz için kısa vadede hızlı sonuç alınabilecek en önemli pazar Rusya’dır. Moskova’da önümüzdeki süreçte açılma hazırlıkları süren Türk Ticaret Merkezi (TTM) devreye girdiğinde Ayakkabı Sektörüne büyük fırsatlar sunacaktır. Ayrıca, 27-30 Ocak 2018 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu yapacağız. Bu organizasyonla Ortadoğu pazarına yaptığımız ihracatı arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Ayakkabı ihracatında Irak ve Rusya zirvede

Bu haber ilgini çekebilir ->  Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

Türkiye’nin ayakkabı ihracatında 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde ilk sırayı 57 milyon dolarlık tutarla Irak alırken, Rusya 41 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Türkiye, 2017 yılının geri kalan diliminde Almanya’ya 30 milyon dolarlık ayakkabı ihraç ederken Almanya listenin üçüncü sırasında yer buldu. Bu ülkeleri 28 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı ile Bulgaristan ve 23 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı ile Suudi Arabistan izledi. Türkiye, 2017 yılında 160 ülkeye ayakkabı ihraç etme başarısı gösterdi.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.